Hlavní obsah

Velkou cenu Austrálie ovládl tým Brawn GP, zvítězil Button

MELBOURNE/PRAHA

Jenson Button vyhrál Velkou cenu Austrálie, první závod mistrovství světa vozů formule 1. Britský vítěz kvalifikace vyhrál způsobem start - cíl a získal plný počet bodů pro novou stáj Brawn GP. Double pro nástupce týmu Honda vybojoval druhý Rubens Barrichello z Brazílie, který profitoval ze vzájemné kolize dvou jezdců před ním tři kola před koncem.

Článek

Podobný triumf formule dlouho nezažila. Vůz debutující stáje dokázal naposledy vyhrát před 32 lety, kdy triumfoval Jihoafričan Jody Scheckter s wolfem, double se naposledy hned v první sezóně fungování povedlo v roce 1954 Mercedesu. "Je to jako pohádka," nechal se slyšet Button, který dosud jediné vítězství slavil v roce 2006 v Maďarsku. V australském závodě získal více bodů než v barvách Hondy v posledních dvou sezonách.

O pořadí na dalších místech se nakonec rozhodovalo u zeleného stolu. Dodatečně totiž přišel o třetí místo Ital Jarno Trulli s toyotou, kterého komisaři penalizovali za předjíždění v době, kdy byl na trati zpomalovací vůz. Trest 25 sekund jej odsunul až na 12. místo, zatímco z medailové pozice se radoval britský obhájce titulu Lewis Hamilton z McLarenu.

Ten přitom vyrážel do závodu po výměně převodovky až z 18. místa. Čtvrtý skončil Timo Glock z Německa, který pro změnu startoval stejně jako jeho týmový kolega Trulli z boxů po vyloučení ze sobotní kvalifikace.

S výjimkou Buttona těžili jezdci i z nehody red bullu Sebastiana Vettela a BMW Roberta Kubicy. Ti po vzájemném souboji o druhé místo havarovali, sami přišli o šance na body a zároveň v podstatě závod ukončili. Na trať totiž musel zpomalovací vůz, který pole jezdců přivedl až do cíle. Vinu na sebe vzal Vettel, který souboj s evidentně rychlejším Kubicou nechtěl vzdát, ale auto neudržel ve stopě a strhl i soupeře. "Jsem idiot. Strašně, strašně mě to mrzí," řekl jednadvacetiletý pilot.

Na double brawnů to přitom v Melbourne nevypadalo už od začátku. Zatímco Button z pole position všem okamžitě ujel, Barrichellovi se start absolutně nepovedl. Propadl se z druhého místa až na šestou pozici a připletl se i do kolize několika jezdců. "Vůbec se mi start nepodařil, pak jsem dostal ránu zezadu a myslel jsem, že mám po závodě," prohlásil Barrichello. Prý si pak vůbec nedokázal představit, že by ještě mohl skončit na stupních vítězů. "Protože pak jsem dostal ještě ránu zepředu, přední přítlačné křídlo se rozpadalo. Auto ale vydrželo, a i když jsem měl na trati smíšené pocity, nakonec to dopadlo skvěle," prohlásil Brazilec.

Na druhé místo se při jeho potížích posunul Vettel, ale nejvíce z dramatického začátku vytěžil Felipe Massa s ferrari, jenž postoupil z šesté na třetí pozici. Naopak Mark Webber (Red Bull) a Nick Heidfeld (BMW) museli do boxů na opravu. Do střetu se s nimi dostal také Heikki Kovalainen, kterého si mechanici McLarenu v garáži už nechali. Dobře jezdily williamsy a dopředu postupoval i Hamilton. Po deseti kolech byl už na bodované pozici.

Ferrari na úvod propadlo

V osmnáctém kole vyjel na trať poprvé safety car, neboť na vozovce zbyly trosky williamsu Japonce Kazukiho Nakadžimy, který rozbil svůj vůz po smyku o zeď z pátého místa. K mechanikům později musel na opravu ferrari bývalý mistr světa Kimi Räikkönen z Finska, který po smyku také trefil zeď a do závodu se vrátil až v druhé desítce. Tragický vstup do sezóny pro italskou stáj dokonaly technické potíže vicemistra světa Massy, který nedojel.

Buttonovu pozici nikdo neohrozil. "Vždy to vypadá snadnější, než to je," uvedl. Po prvním přerušení měl totiž problémy udržet zahřáté pneumatiky. "Jednou jsem málem probrzdil, vůbec to nebylo snadné. Ale byl to úžasný den," řekl.

Výsledky jsou prozatím neoficiální 

Drama se nakonec odehrálo za ním. Vettel vzdal souboj o vítězství a soustředil se na udržení druhého místa. Kubica však bojoval a při vjezdu do pravotočivé zatáčky se dostal na Němcovu úroveň. Po kontaktu se oba dostali mimo trať a poškodili své vozy natolik, že závod pro ně skončil a uvolnili cestu Barrichellovi a spol. Jak se později ukázalo, ani závěrečná zpomalovací fáze se neobešla bez potíží a Trulliho předjížděcí manévr ve chvíli, kdy je to zakázané, ještě zamíchal pořadím.

Dvojnásobný triumf nováčkovského týmu je však stejně jako výsledky celé úvodní Grand Prix zatím pouze provizorní, neboť vozy stájí Brawn GP, Williams a Toyota čelí protestu soupeřů kvůli používání údajně většího zadního difuzoru, než povolují pravidla. Případem se bude zabývat Mezinárodní automobilová federace FIA až 14. dubna. Neoficiální tak budou i výsledky Velké ceny Malajsie, která se koná za týden.

Velká cena Austrálie formule 1 (po diskvalifikaci Lewise Hamiltona):
1. Button (Brit./Brawn GP) 1:34:15,784 (průměrná rychlost: 195,775 km/h), 2. Barrichello (Braz./Brawn GP) -0,807, 3. Trulli (It./Toyota) -1,604, 4. Glock (Něm./Toyota) -4,435, 5. Alonso (Šp./Renault) -4,879, 6. Rosberg (Něm./Williams) -5,722, 7. Buemi (Švýc./Toro Rosso) -6,004, 8. Bourdais (Fr./Toro Rosso) -6,298, 9. Sutil (Něm./Force India) -6,335, 10. Heidfeld (Něm./BMW) -7,085.
Průběžné pořadí MS (po 1 ze 17 závodů):
1. Button 10 bodů, 2. Barrichello 8, 3. Trulli 6, 4. Glock 5, 5. Alonso 4, 6. Rosberg 3, 7. Buemi 2, 8. Bourdais 1.
Pohár konstruktérů: 1. Brawn-Mercedes 18, 2. Toyota 11, 3. Renault 4, 5. Williams-Toyota a Toro-Rosso-Ferrari po 3.

Reklama

Související témata: