Hlavní obsah

Hamilton by kvůli aféře z Austrálie mohl odejít z McLarenu

Otec a manažer úřadujícího mistra světa formule 1 Lewise Hamiltona Anthony podle britského tisku zvažuje odchod svého syna ze stáje McLaren. Hamilton starší je pobouřen tím, že vedení týmu donutilo loňského šampióna lhát o událostech ze závěru Velké ceny Austrálie a FIA následně čtyřiadvacetiletého pilota ze závodu v Melbourne diskvalifikovala.

Článek

Hamilton během pátečního odpoledne v Malajsii předstoupil před novináře a v emotivním projevu se omluvil za své jednání v Melbourne. Několikrát přitom zopakoval, že prochází nejtěžším obdobím v kariéře a se slzami v očích přesvědčoval okolí, že lhaní není jeho styl.

McLaren mezitím reagoval na vývoj událostí tím, že odstavil ze scény sportovního ředitele Davea Ryana. Ten měl britského pilota navést, aby před komisaři v Austrálii zamlčel okolnosti o předjížděcím manévru italského jezdce stáje Toyota Jarna Trulliho ze závěru závodu, kdy byl na trati safety car.

Balancování na hraně nože

Podle listu Daily Mail nyní nejmladší mistr světa v historii formule 1 balancuje na ostří nože. „Hamilton starší zvažuje, zda se k McLarenu, který do sportovního růstu jeho syna investoval asi pět miliónů liber, otočit zády a hledat místo u konkurence, nebo dělat mrtvého brouka,“ uvedl deník.

Hamilton má v McLarenu, do jehož rodiny patří od 13 let, smlouvu do roku 2010. Podle britských novin ale není ani tak otázkou, jak se případně z kontraktu vyvázat, jako spíš to, kam by kroky mladé hvězdy směřovaly. „Pokud by se Hamiltonovi podařilo vystoupit ze smlouvy na 75 miliónů liber, pak by favoritem bylo nejspíš Ferrari. Problém ale je, že italská stáj je letos stejně pomalá jako McLaren,“ napsal deník.

Aféru chce ještě řešit i FIA

O tom, v jakém duchu se bude Hamiltonova budoucnost v britském týmu vyvíjet, by mohlo být jasněji již dnes. Pětadvacetiletý pilot má v sídle stáje ve Wokingu schůzku s vedením, které se ještě tento týden bude zabývat z popudu majoritního akcionáře - automobilky Mercedes - i osudem šéfa týmu Martina Whitmarshe, který před letošní sezónou nahradil dlouholetého bosse Rona Dennise.

Navíc se očekává, že jednání McLarenu v Austrálii bude mít další dohru u Mezinárodní automobilové federace. Britská stáj se tak po dvou letech, kdy sehrála ústřední roli ve špionážní aféře, může opět ocitnout v centru dění, aniž by o to ale stála.

Reklama

Související témata: