Hlavní obsah

Je to kopie! Racing Point čelí drastickým trestům

Protestovali celkem třikrát, ale nakonec se dočkali! Stáj formule 1 Racing Point dostala pokutu 400 000 eur (10,5 milionu korun) a přišla o 15 bodů v hodnocení Poháru konstruktérů kvůli nelegální kopii technického prvku na monopostech. Trest oznámila Mezinárodní automobilová federace (FIA), poté co vyšetřující sportovní komisaři dali za pravdu protestu konkurenčního týmu Renault. Racing Point už před vynesením verdiktu oznámil, že se proti případným sankcím bude bránit.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Lance Stroll, kanadský pilot stáje Racing Point na trati v Silverstone.

Článek

Renault poukázal na možné provinění soupeře po druhém závodě mistrovství světa v rakouském Spielbergu. Komisaři dospěli k závěru, že vozy Racing Pointu pilotů Sergia Péreze a Lance Strolla skutečně využívaly větrání předních a zadních brzd, které tým nevyvinul sám, nýbrž že design okopíroval z loňského modelu mistrovského Mercedesu.

Pokuta a bodový odpočet je součtem trestů za každý vůz ze zmíněného závodu z 9. července. Racing Point nasadil stejný technický prvek i v dalších dvou Velkých cenách v Budapešti a Silverstonu a Renault znovu podal protest. V obou případech už ale komisaři stáj pouze napomenuli.

Racing Point dosud ve čtyřech závodech vybojoval 42 bodů, po trestu klesne v Poháru konstruktérů z pátého místa na šesté právě za Renault. V inkriminované Velké ceně Štýrska jeho jezdci obsadili šesté a sedmé místo. Nejlepším letošním výsledkem je zatím Strollova čtvrtá pozice z maďarské Grand Prix.

Reklama

Související témata: