Hlavní obsah

Okruh v Silverstonu se dohodl na dlouhodobých podmínkách s F1

LONDÝN

Majitelé okruhu v britském Silverstonu se dohodli na dlouhodobé smlouvě s promotérem formule jedna Berniem Ecclestonem. Britská Velká cena by se tak na tomto okruhu měla jezdit dalších 17 let.

Foto: Hoch Zwei

Trati v Silverstone - ilustrační fotografie.

Článek

Původní plány s přesunem do Donington Parku zkrachovaly na tom, že tamní pořadatelé nesehnali peníze na přestavbu trati. Hrozilo dokonce, že britská Grand Prix ze seriálu zmizí. Na britských ostrovech má přitom sídlo většina stájí aktuálního startovního pole. Finanční podmínky se zavázali splnit naopak zástupci Silverstonu, přestože se jednání táhla řadu měsíců.

Ecclestone požadoval, aby ve smlouvě na celkem 310 miliónů liber (8,8 miliardy korun) byla rovněž klauzule o sedmiprocentním navyšování každý rok. Obě strany se nakonec dohodly na pětiprocentním ročním nárůstu. "Vždycky jsme měli jen pětileté smlouvy a nebyl čas na přestavbu. Teď máme prostor k investicím a zdokonalování trati," uvedl ředitel Richard Phillips s tím, že jsou v plánu úpravy boxové uličky a paddocku.

Okruh v Silverstonu je v držení Britského automobilového klubu, jehož prezidentem je mistr světa z roku 1996 Damon Hill. Závod mistrovství světa se zde konal už při premiéře šampionátu v roce 1950, pravidelně pak posledních 23 let.

V příští sezóně je závod v Británii na programu 11. července, tedy ve stejný den, kdy se hraje finále světového fotbalového šampionátu v Jižní Africe. Definitivní podobu kalendáře s 19 Velkými cenami zveřejní FIA tento pátek.

Reklama

Související témata: