Hlavní obsah

Od chlapáctví k růžovým ponožkám. Takhle se změnila F1, vysmívá se Räikkönen

Moc toho nenamluví, ale když už něco pustí do světa, tak to většinou stojí za to. Finský pilot F1 Kimi Räikkönen vytvořil na svém Instagramu obrazovou koláž srovnávající současný svět formule 1 s tím, jak královna motosportu vypadala ve slavných časech v minulém století. Radikální proměnu ducha doby trefně ilustruje na příkladech legendárního rebela James Hunta a současného krále F1 Lewise Hamiltona.

Foto: Sport.cz

Dvě legendy formule jedna, diametrálně odlišné osobnosti. James Hunt (vlevo) a Lewis Hamilton.

Článek

Své dílko Räikkönen nazval „Evoluce jezdce F1" a nutno dodat, že vzbudilo velký ohlas.

Finský mistr světa se nijak netají tím, že i on, stejně jako nemalá část fanoušků, nostalgicky vzpomíná na starou éru formule, kdy závody byly dramatičtější, stroje i okruhy mnohem nebezpečnější a piloti podstupovali daleko větší riziko. V každé vteřině na trati šlo o život, který si ale některé hvězdy uměly užívat plnými doušky a v ničem si nezadaly s rock 'n' rollovými hvězdami.

Klasickým příkladem je právě šampion z roku 1976 James Hunt. Räikkönen vybral jeho ikonickou fotku, na níž Brit v džínách do půl těla svlečený drží cigaretu a drink.

Vedle něj umístil snímek šestinásobného světového šampiona a současného lídra mistrovství Lewise Hamiltona, z něhož už vyzařuje úplně jiná energie. Aura chlapáctví je pryč, Brit jede na malé koloběžce a na sobě má růžové ponožky či klobouček sladěný s volným košilovo-kraťasovým outfitem.

Podobně rozdílné jsou i životy obou ikon. Zatímco Hamilton je známý vegan a abstinent, Hunt si dopřával snad všechny hříchy světa, miloval alkohol i celou řadu jiných drog. Proslulá je jeho pařba po zisku světového titulu, kdy údajně „vypil celé letadlo".

Už z dřívějších gest je jasné, že Räikkönen není jen nestranným pozorovatelem, ale že je velkým fanouškem Hunta a naopak Hamilton mu úplně po chuti není.

„Nemějte strach. Veškerá naděje ještě není ztracena," napsal Fin vedle koláže pod fotku, na níž nejspíš pod vlivem alkoholu na party kouří cigaretu.

Reklama