Hlavní obsah

Red Bull je zpět na pole position, vyhrál Vettel před Webberem

VALENCIE

Piloti stáje Red Bull obsadí na startu nedělní Velké ceny Evropy formule 1 ve Valencii první řadu. Sobotní kvalifikaci vyhrál Němec Sebastian Vettel před Australanem Markem Webberem. Rakouská stáj vyhrála boj o nejvýhodnější místo na startovním roštu poosmé z devíti letošních pokusů.

Foto: Ahn Young-Joon, ČTK/AP

Sebastian Vettel se raduje z vítězství v kvalifikaci.

Článek

Před dvěma týdny v Kanadě jejich sérii přerušil Lewis Hamilton z McLarenu. Britský lídr šampionátu tentokrát zajel na městském okruhu třetí čas, takže na své první vítězství ve Valencii po dvou druhých místech bude útočit ze druhé řady. "Jsem za třetí místo rád, protože ještě v trénincích jsme byli hodně daleko vzadu," řekl Hamilton.

Vedle něj bude stát domácí favorit Fernando Alonso s ferrari, dobrou připravenost vozů italské stáje potvrdil pátým místem Brazilec Felipe Massa. Málo pravděpodobný je třetí double pro McLaren za sebou, protože Jenson Button bude až ve čtvrté řadě.

Vicemistr světa Vettel porazil týmového kolegu Webbera o pouhých 75 tisícin sekundy. Z pole position letos vyrazí počtvrté, ale vyhrát dokázal zatím jen v Malajsii, kde kvalifikaci ovládl Webber a německý pilot startoval ze třetího místa. Nejvýhodnější pozici na startu bude mít už podeváté v kariéře.

"Myslím, že jsme celkem dost rychlí na to, abychom dokázali vyhrát vlastním přičiněním," konstatoval Vettel, který své nejrychlejší kolo zajel až na druhý pokus. "Při tom prvním jsem udělal hroznou chybu, tak jsem věděl, že do dalšího kola musím dát všechno, a klaplo to," radoval se Vettel.

Špatný den měl jeho slavnější krajan Michael Schumacher, který v mercedesu svoji premiérovou kvalifikaci na městském okruhu ve Valencii nezvládl a skončil patnáctý. "Neumím si to vysvětlit, jsme bezradní. S plně natankovaným autem jsou časy dobré, ale jak dojde na kvalifikaci a odčerpáme benzin, nejede to," divil se Schumacher, který do elitní desítky nepronikl ani posledně v Montrealu.

Výsledky kvalifikace na GP Evropy formule 1 ve Valencii:
1. Vettel (Něm./Red Bull) 1:37,587, 2. Webber (Austr./Red Bull) 1:37,662, 3. Hamilton (Brit./McLaren) 1:37,969, 4. Alonso (Šp./Ferrari) 1:38,075, 5. Massa (Braz./Ferrari) 1:38,127, 6. Kubica (Pol./Renault) 1:38,137, 7. Button (Brit./McLaren) 1:38,210, 8. Hülkenberg (Něm./Williams) 1:38,428, 9. Barrichello (Braz./Williams) 1:38,428, 10. Petrov (Rus./Renault) 1:38,523.

Reklama

Související témata: