Hlavní obsah

VIDEO: Na každé tango jsou potřeba dva, věděl Webber po svém hrůzostrašném letu

VALENCIA/PRAHA

Hororové scény přinesla GP Evropy na okruhu ve Valencii. Australan Mark Webber létal nad tratí usazen do svého monopostu hlavou dolů a navrch si střihl s vozem stojku, aby po krátkém kontaktu horním dílem stroje o okruh skončil ve zdemolovaném autě na kolech.

Foto: Heino Kalis, Reuters

Pilot formule 1 stáje Red Bull Mark Webber

Článek

„Normálně jsem brzdil a on do mě narazil,“ odmítal vinu za dramatický okamžik Heikki Kovalainen, pilot Lotusu, do něhož australský pilot naboural.

Ten vyrazil do závodu z druhé pozice. Jenže hned po startu ztratil čtyři místa a na konci prvního kola byl devátý. Stačilo dalších osm kol a Webberovi se závod nesmazatelně vryl do paměti. Ve snaze předjet narazil zezadu do pomalejšího Kovalainena.

Kontakt se sokem z Lotusu však nadzvedl špičku vozu a Webber se vznesl do výše několika metrů, ve vzduchu se monopost přetočil a v rychlosti napálil do bariéry z pneumatik. Přesto vyvázl nezraněn. Jen vztekle mrštil volantem o dráhu. „Kovalainen mě překvapil, že brzdil tak brzy. Ale na každé tango jsou potřeba dva, a my tam byli dva,“ věděl Webber. „Pro formuli to byl šťastný den. Nehoda mohla dopadnout velmi, velmi špatně,“ citovala ČTK bývalého pilota a konzultanta Red Bullu Davida Coultharda.

Nechtěně Webber ovlivnil závod. Pět kol totiž kroužil po trati safety car. A ten dokonale zpřeházel pořadí. Devět jezdců bylo kvůli nedovolenému předjíždění při „zpomalení“ závodu vyšetřováno sportovními komisaři.

„Zmanipulovaný závod! Ještě jsem neviděl, aby někdo předjel safety car a byl potrestán jen průjezdem boxy. Hamilton to udělal a je druhý. Já se držel regulí a nemám ani bod,“ vztekal se pilot Ferrari Fernando Alonso.

„Safety car jsem předjel, protože jsem ho viděl vedle sebe a prostě jsem pokračoval,“ pokrčil rameny Lewis Hamilton, který byl napomenut průjezdem boxy. „Nevyhrál jsem, ale dál vedu mistrovství světa,“ nedělal si těžkou hlavu jezdec McLarenu. Komisaři tři hodiny po závodě potrestali pětisekundovou penalizací devět jezdců. Byli mezi nimi třetí Button, čtvrtý Barrichello, pátý Kubica i šestý Sutil, ale pozice jim zůstaly.

Reklama

Související témata: