Hlavní obsah

Kubica ještě nemá vyhráno. Čekají jej další operace

Z nejhoršího je snad venku, vyhráno ale ještě zdaleka nemá. Polský pilot formule 1 Robert Kubica po nedělní havárii a komplikované operaci, při níž mu italští lékaři zachránili prakticky utrženou ruku, zůstane minimálně další den na jednotce intenzivní péče a než nastoupí dlouhou rehabilitaci, vezmou si jej chirurgové znovu do parády. Dobrou zprávou je, že jezdec stáje Renault již dokázal operovanou rukou hýbat.

Foto: , ČTK/AP

Záchranáři transportují těžce zraněného jezdce Roberta Kubicu do nemocnice Santa Corona v Pietra Ligure.

Článek

Kubica leží na traumatologickém oddělení nemocnice Santa Corona v Pietra Ligure nedaleko Janova. V pondělí dopoledne jej lékaři probudili z umělého spánku, následně ale dostal další sedativa, aby tělo maximálně odpočívalo.

„Pacient zůstane na jednotce intenzivní péče ještě 24 až 48 hodin. Každopádně jsme optimisté, protože na léčbu reaguje velmi dobře. Má pochopitelně bolesti, ale bez nich to nejde. Po probuzení bez potíží sám dýchal, i když problémy s plícemi by ještě mohly nastat. Uvidíme v příštích hodinách. V každém případě je zažehnáno nebezpečí vnitřního krvácení,“ řekl šéf traumacentra Giorgio Barabino zpravodajskému webu Il Vostro Giornale.

Málem vykrvácel

Italští lékaři v úterý odhalili podrobnosti náročného úkolu, který před nimi vyvstal poté, co Kubicu dopravil z místa havárie vrtulník. „Prvním problémem bylo masivní krvácení, s kterým ho přivezli. První fáze stabilizace byla proto velmi složitá, krvácení jsme s obtížemi dostávali pod kontrolu,“ popisoval Barabino.

V sedmičlenném týmu, který se na Kubicově záchraně podílel, odvedl obrovský kus práce specialista na chirurgii ruky Igor Rossello, jenž byl k případu přivolán. Část svodidla, která při nehodě  pronikla podlahou do vozu, totiž polskému jezdci – vedle dalších poranění - téměř amputovala pravou ruku v předloktí. „Pacient byl v těžkém stavu, se zraněními na různé úrovni. Prioritou bylo zachránit ruku, což se podařilo. Končetina je teplá, prokrvená a bez otoku,“ uvedl Rossello.

Italský chirurg Igor Rosello (vlevo) a manažer Roberta Kubici Daniele Morelli v nemocnici Santa Corona v Pietra Ligure.foto: ČTK/AP/

„Ve druhé fázi operace jsme rekonstruovali anatomii paže, protože šlachy byly kompletně přesekané. Poté jsme se přesunuli na poranění nervových vláken a podařilo se nám spojit dva hlavní nervy v ruce, které byly také přeťaté,“ přiblížil Rossello jemnou práci operatérů. A dlužno dodat, že pravděpodobně úspěšnou. „Ruka vypadá dobře, Robert dokonce dokázal zahýbat prsty, což je nadějné. Musíme ale ještě počkat, uvidíme, jak se to vyvine,“ dodal Rossello.

Pokud se bude Kubica zotavovat podle plánu, čeká jej v nejbližší době další série operací. Při havárii si totiž poškodil také pravé rameno a loket a zlomil si pravou nohu. „Čeká nás další práce na již operovaných částech, ale také na zraněních, která musela jít stranou kvůli přímému ohrožení života. Základní věc byla stabilizovat pacienta a vyrovnat se s největšími zraněními. Třeba léčba zlomeniny dolní končetiny si vyžádá minimálně tři čtyři měsíce,“ poznamenal šéf ortopedické kliniky v Pietra Ligure Francesco Lanza.

Reklama

Související témata: