Hlavní obsah

Kluzké tréninky formule 1 v Turecku ovládl Verstappen. Hamilton se zlepšoval

Istanbul
Aktualizováno

Oba dnešní tréninky na Velkou cenu Turecka formule 1 na kluzké trati ovládl Max Verstappen z Red Bullu. Lewis Hamilton, který může v neděli v předstihu získat sedmý titul mistra světa a vyrovnat rekord Michaela Schumachera, byl v první části až patnáctý, ve výrazně rychlejší druhé si polepšil na čtvrtou příčku.

Foto: Pool, Reuters

Brit Lewis Hamilton z Mercedesu, který může v neděli v předstihu získat sedmý titul mistra světa a vyrovnat rekord Michaela Schumachera, byl v prvním tréninku v Turecku až patnáctý.

Článek
Fotogalerie

Verstappen v dopoledním tréninku porazil týmového kolegu Alexandera Albona o 241 tisícin. Na výsledcích se ale výrazně podepsal pouhé dva týdny starý povrch okruhu v Istanbul Parku, kam se formule 1 vrátila poprvé od roku 2011. Trať byla i vlivem noční vlhkosti velmi kluzká a časy byly zhruba o deset sekund pomalejší, než se očekávalo.

V odpolední části už si jezdci na povrch trochu zvykli. Verstappen zlepšil vlastní výkon z rána o sedm sekund a s přehledem zvítězil. Druhý Charles Leclerc z Ferrari ztratil čtyři desetiny, třetí Valtteri Bottas z Mercedesu byl pomalejší o více než půlsekundu.

"Myslím, že ale i tak pořád jezdíme asi o pět sekund pomaleji, než bychom tady jezdit měli," citovala Verstappena agentura Reuters. "Doufám, že tady nebude pršet, protože v takovém případě bychom potřebovali pneumatiky s hroty," přidal nizozemský jezdec.

Hamilton si po dopoledni, kdy většinu času strávil v garáži a odjel jen dvanáct kol, také polepšil. Na Verstappena ztratil 85 setin, nicméně v kolech simulujících závodní tempo byly i přesto oba vozy stáje Mercedes s přehledem nejrychlejší. "Dneska to byla tak trochu katastrofa," uvedl Hamilton.

"Mají tady naprosto fantastický okruh a vůbec nechápu, proč za ten nový povrch utratili tolik milionů... Stačilo to jen pořádně vyčistit a nemuseli vyhodit tolik peněz," dodal. "Pneumatiky tady vůbec nefungují a je to jak na ledě. Je to docela hrůza," přidal britský pilot.

Bottas naopak přiznal, že si jízdu na kluzkém povrchu užíval. Mimo jiné i díky zkušenostem z rallye na sněhu a ledu doma ve Finsku. "Dneska to s tím, na co jsme při řízení formule zvyklí, nemělo nic společného. Ale byla to legrace takhle si s autem pohrát. Byla to opravdu zábava," prohlásil.

V sobotu je v Istanbul Parku na programu třetí trénink a po něm kvalifikace, která odstartuje ve 13 hodin.

Úvodní tréninky na Velkou cenu Turecka, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Istanbulu:
První trénink:
1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:35,077
2. Albon (Thaj./Red Bull) -0,241
3. Leclerc (Mon./Ferrari) -0,430
4. Gasly (Fr./Alpha Tauri) -0,466
5. Vettel (Něm./Ferrari) -0,543
6. Kvjat (Rus./Alpha Tauri) -1,661
Druhý trénink:
1. Verstappen 1:28,330
2. Leclerc -0,401
3. Bottas (Fin./Mercedes) -0,575
4. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,850
5. Albon -1,033, 6. Kvjat -1,359
6. Kvjat -1,359

Reklama

Související témata: