Hlavní obsah

Úřadující mistr světa Vettel vyhrál kvalifikaci i v Malajsii

SEPANG

Kvalifikaci na Velkou cenu Malajsie vozů formule 1 vyhrál pilot Red Bullu Sebastian Vettel z Německa, úřadující mistr světa. Druhý skončil s minimální ztrátou 104 tisícin sekundy Brit Lewis Hamilton. I druhá řada bude mít totožné týmové složení jako ta první. Z třetí pozice odstartuje do nedělního závodu Australan Mark Webber, ze čtvré Brit Jenson Button.

Foto: Bazuki Muhammad, Reuters

Pilot stáje Red Bull Sebastian Vettel se raduje z vítězství v kvalifikaci na GP Malajsie.

Článek

První část kvalifikace musela být ve své první polovině na několik minut přerušena, protože z vozu Sébastiena Buemiho odlétl za jízdy kus karoserie z levé bočnice a zůstal ležet na trati. Aby mohli traťoví komisaři bezpečně odklidit kousky vozu týmu Toro Rosso, nechalo vedení závodu vyvěsit červené vlajky.

Klíčovou otázkou první časti však jako vždy bylo, kdo doprovodí nové týmy ven z kvalifikace a jestli se Hispania konečně kvalifikuje do závodu. Smolařem, který nepostoupil, byl Pastor Maldonado z Williamsu. A jelikož Felipe Massa stanovil svým nejrychlejším časem první části kvalifikační limit na 1:43,516, kvalifikovali se všichni jezdci, včetně Vitantonia Liuzziho a Narajna Kartykejana.

Schumacher se do první desítky znovu nevešel

V druhé části kvalifikace se žádné větší překvapení nekonalo. Zklamání jistě zavládlo u Sauberu, protože zatímco Kobajaši postoupil dál, Pérez skončil až šestnáctý. Napínavý souboj o postup svedli jezdci Mercedesu, Rosberg byl nakonec rychlejší než Schumacher a svého týmového kolegu vyšoupl z desítky nejlepších. Bývalý mistr světa odstartuje z 11. pozice, ale bude mít výhodu volby pneumatik. Mimo první desítku zůstali dále oba jezdci Toro Rosso, Force Indie a Rubens Barrichello. Nejrychlejší byli v prostřední části piloti McLarenu v čele s Buttonem.

Na začátku poslední části vyjely na trať jen vozy McLarenu a Red Bullu, ostatní jezdci vyčkávali v garážích, důvodem byl pravděpodobně nedostatek nových pneumatik měkké směsi. Po prvních pokusech se vedení ujal Hamilton před Vettelem, Webberem a Buttonem. Po chvíli klidu pak vypukla závěrečná bitva o pole position, na trať vyjelo všech 10 vozů.

Vettel si pole position vyjel v posledním kole

V posledních kolech se všichni jezdci na čele zlepšili, ale Sebastian Vettel dokázal zrychlit víc než Lewis Hamilton a pole position mu vzal. Red Bull sice tedy zůstal letos neporažen, ale ztráta McLarenu byla minimální, což slibuje napínavý závod. Druhá startovní řada bude mít stejně smíšené složení, postaví se do ní Mark Webber a Jenson Button.

Nejlepší ze zbytku světa byl Fernando Alonso, ale jeho ztráta na první místo byla už téměř sekundová. Vedle něj se do třetí řady kvalifikoval Nick Heidfeld. Ferrari a Renault obsadí také čtvrtou řadu, sedmé místo patří Massovi, osmé Petrovovi. Mercedes byl v kvalifikaci až pátým nejlepším týmem, první desítku uzavřeli Rosberg a Kobajaši.

Druhý závod sezóny odstartuje v Malajsii v neděli v 10:00 SELČ.

Kvalifikace na GP Malajsie, druhý závod MS vozů F1:
1. Vettel (Něm./Red Bull) 1:34,870, 2. Hamilton (Brit./McLaren) -0,104, 3. Webber (Austr./Red Bull) -0,309, 4. Button (Brit./McLaren) -0,330, 5. Alonso (Šp./Ferrari) -0,932, 6. Heidfeld (Něm./Lotus Renault) -1,254, 7. Massa (Braz./Ferrari) -1,381, 8. Petrov (Rus./Lotus Renault) -1,454, 9. Rosberg (Něm./Mercedes) -1,939, 10. Kobajaši (Jap./Sauber) -1,950.
Podrobné zpravodajství z F1 najdete na http://f1sports.cz/.

Reklama

Související témata: