Hlavní obsah

VIDEO: Vždyť on je úplně šílený. Příště někoho zabije, sepsul Lauda kaskadéra Hamiltona

MONTREAL/ PRAHA

Už definitivně ho mají za šílence. Kaskadéra, který je schopen v některém z nejbližších závodů někoho zabít. Frustrovaného pilota, jenž své soupeře klidně sestřelí, jen aby se dostal na stupně vítězů. A je mu přitom úplně jedno, že jde o jeho týmového kolegu. „Je úplně šílené, co Hamilton v Montrealu zase prováděl. Pokud ho FIA ani tentokrát nepotrestá, už tomu nerozumím,“ doslova běsnil trojnásobný mistr světa F1 Rakušan Niki Lauda.

Foto: Tom Boland, ČTK/AP

Už v samém úvodu Velké ceny Kanady se Lewis Hamilton po karambolu s Markem Webberem postaral o vzrušení a kritiku, která se na něho snesla. Po havárii s Buttonem jen vygradovala...

Článek

Jako by nestačily maléry, v nichž exmistr světa Lewis Hamilton účinkoval při předchozí Velké ceně Monaka. Nejprve kolize s Massou, poté karambol s Maldonadem pár kol před cílem. A k tomu ještě výrok, že sportovní komisaři po něm jdou jen proto, že je černý...

Pravda, omluvil se, prezidentovi FIA Jeanu Todtovi napsal zkroušený dopis, slíbil, že změní svůj agresivní styl jízdy, takže unikl potrestání.

Britové Lewis Hamilton (vlevo) a Jenson Button ze stáje McLaren se v Kanadě postarali o hotový thriller.foto: Reuters/Bazuki Muhammad

Jenže v neděli řádil v Montrealu zase. A opakovaně. Když se v pátém kole začalo v přívalech deště konečně závodit, pokusil se předjet Marka Webbera z Red Bullu. Samo sebou že jeho riskantní manévr musel skončit kolizí, po níž se Hamilton propadl až na osmé místo.

Nestačilo mu to, zanedlouho riskoval zase, když zaútočil na sedminásobného mistra světa Michaela Schumachera. Neúspěšně, takže skončil v únikové zóně a v poli jezdců se opět propadl. A dokonce až za stájového kolegu Jensona Buttona, což bylo pro exmistra světa zřejmě příliš.

Chtěl se dostat před něj a příležitost se mu opravdu nabídla. Button při výjezdu ze zatáčky na cílovou rovinku chyboval a Hamilton vyrazil. Pokusil se Buttona předjet z levé strany...

Button se vrátil, Hamilton už ne

„Místa tam bylo dost. Ze zatáčky jsem vyjel lépe, byl jsem rychlejší a mohl ho podjet,“ bránil se Hamilton nařčení, že zavinil další havárii. Jeho týmový kolega křižující si to po asfaltu rovněž doleva ovšem Hamiltonův manévr nepostřehl.

„Co to děláš?“ řval do vysílačky, když už byl karambol neodvratný a oba monoposty se musely zákonitě srazit. Button vyvázl z havárie ještě dobře, neboť po opravě se na trať vrátil, Hamiltonův vůz však byl po nárazu do zídky odepsaný.

S poškozeným zavěšením sice ještě chvíli pokračoval, ale záhy pro něho Velká cena Kanady skončila.

„Jenson prostě nevěděl, že Lewis útočí zleva,“ zastával se svých jezdců šéf McLarenu Martin Whitmarsh. „Někdy se přece stává, že nehoda nemá viníka,“ přidával se ředitel stáje Jonathan Neale, podle něhož prostě Button v přívalech deště svého týmového kolegu ve zpětném zrcátku neviděl.

Já jsem nevinný, říkal Hamilton

„Nemyslím, že by mě poslal Button do zdi úmyslně. Udělal chybu, ale k něčemu podobnému by se záměrně nesnížil,“ poukazoval Hamilton na to, že viníkem je nikoli on, ale pozdější vítěz kanadského thrilleru Button. „Já se v tom ocitl úplně nevinně,“ opakoval.

A ke karambolu s Webberem se také nechtěl znát. „Začal brzdit příliš brzy, takže jsem se dostal na obrubník a prostě jsme se dotkli. Měl jsem co dělat, abych udržel auto na trati,“ bránil se obvinění, že si v Montrealu počínal jako kaskadér.

Jenže někdejší piloti formule jedna jsou jiného mínění. „Je to sice výjimečný talent a mistr světa, počíná si však až příliš agresivně, když se snaží předjíždět. Musí respektovat ostatní,“ pronesl ještě hodně diplomaticky dvojnásobný mistr světa z let 1972 a 1974 Brazilec Emerson Fittipaldi.

Niki Lauda si nebral servítky...foto: www.schlegelmilch.com

„To, co Hamilton udělal, překračuje všechny hranice. Je úplně šílený,“ doslova se rozlítila při pohledu na riskantní Hamiltonovy manévry rakouská legenda Niki Lauda. „Takhle nemůže dál řídit, protože to bude mít jediný následek – nakonec někoho zabije. Pokud FIA nezasáhne a nepotrestá, už ničemu na světě nerozumím,“ dodával trojnásobný mistr světa Lauda.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint