Hlavní obsah

Omezení výfuků má přibrzdit Vettela a Red Bull

PAŘÍŽ/PRAHA

Technická komise Mezinárodní automobilové federace FIA striktně omezila využívání výfukových plynů jako přítlačného elementu na dvojité difuzory. Vozům to zajišťovalo lepší stabilitu na trati. Zákaz, který bude platit od červencové GP Velké Británie v Silverstone (10. července), nejvíc omezí monoposty stáje Red Bull a tudíž i lídra šampionátu a obhájce titulu mistra světa Sebastiana Vettla.

Foto: Mathieu Belanger, Reuters

Sebastian Vettel

Článek

„Tento zákaz byl očekáván až po konci sezóny. Je proto zvláštní, že přišel v jejím prostředku... Zákaz tolik nepostihne McLaren, Mercedes a Renault. Ferrari z něj bude mít dokonce užitek,“ poznamenal pro list Bild jeden z bosů týmu Red Bull Helmut Marko.

Konečný podpis na zákaz dal totiž prezident FIA Jean Todt, bývalý šéf stáje Ferrari. Vettel vyhrál letos pět ze sedmi závodů a vede šampionát s náskokem 60 bodů před Jensonem Buttonem z McLarenu. Red Bull však stál na pole position ve všech sedmi závodech. Podle odborníků právě v kvalifikaci na tomto systému hodně vydělával. Využití výfukových plynů ho mělo zrychlit oproti ostatním až o půl sekundy na kolo, což je výrazný rozdíl. V samotném závodě už nebyl zmíněný systém zdaleka tak výhodný.

„Je to podivné, že zákaz přichází v půlce sezóny, ale s tím se musíme vyrovnat. Ve Valencii můžeme tento systém ještě použít. Nepochybuji o tom, že naši inženýři už hledají řešení a určitě ho najdou do závodu v Silverstonu. Myslím si, že nás to tolik nezvýhodňovalo. Rozhoduje se v závodě, kde systém není až tak přínosný, jeho efektivita je minimální. Přednosti našich vozů jsou v něčem jiném a my to dokážeme i přes toto omezení,“ pravil nevzrušeně Sebastian Vettel.

Reklama

Související témata: