Hlavní obsah

Velkou cenu Británie formule 1 vyhrál Alonso, lídr MS Vettel dojel druhý

Velkou cenu Británie formule 1 vyhrál španělský pilot Fernando Alonso s ferrari a na upraveném okruhu v Silverstone si připsal první vítězství v sezóně. Průběžné vedení si druhým místem v devátém dílu šampionátu pojistil německý mistr světa Sebastian Vettel z Red Bullu. Vede o 80 bodů před týmovým kolegou Markem Webberem z Austrálie, jenž byl v neděli třetí.

Foto: Nigel Roddis, Reuters

Stáj Ferrari se díky Fernandu Alonsovi dočkala na okruhu v Silverstone triumfu.

Článek

Nejdůležitější moment Grand Prix přišel krátce po polovině v 28. kole, kdy mechanici pokazili do té doby vedoucímu Vettelovi zastávku v boxech. Toho využil Alonso a vybudoval si rozhodující náskok. Mistr světa z let 2005 a 2006 porazil Vettela o 16,511 sekundy, Němec navíc musel v závěru urputně hájit druhé místo před Webberem.

"Viděl jsem, že měl Sebastian problém při pit stopu, a dostali jsme se do vedení, potom se toho ale mohlo ještě hodně stát. Věděl jsem, že musím zůstat klidný, nedělat chyby a nevyletět z trati. Naše auto mělo na vítězství a to také přišlo," radoval se Alonso, jenž zajistil své stáji symbolickou výhru. "Dnes je to 60 let po prvním vítězství Ferrari ve formuli 1 a vyhráli jsme na tomtéž okruhu," připomněl Španěl.

Loňský vítěz ze Silverstone Webber se v závěrečném kole na Vettela tvrdě dotahoval navzdory pokynu vedení z rádia, aby si udržoval odstup, ale před rivala a týmového kolegu se nedostal. Jeho ztráta v průběžném pořadí tak vzrostla na 80 bodů, třetí Alonso po 27. triumfu v kariéře zaostává o dalších 12 bodů.

V letošní sezóně nezvyklý obrázek - Fernando Alonso (vpravo) porazil Sebastiana Vettela...foto: Reuters/Leonhard Foeger

"Mark s naším rozhodnutím zjevně nesouhlasil. Chápu jeho frustraci, ale nechtěli jsme vidět naše dva piloty skončit rozbité na bariéře, což se mohlo stát. Mark není ze hry o mistrovský titul, ale nemohli jsme si dovolit riskovat ztrátu bodů," obhajoval týmovou taktiku šéf Red Bullu Christian Horner.

Příkaz k ukončení snahy o předjíždění Vettela přišel rok poté, co Webber oslavil svou výhru v Británii dnes již proslaveným výrokem "Nebylo to špatné - na týmovou dvojku". Reagoval tím na fakt, že tým zjevně preferoval mladého Němce.

Po závodě nicméně uvedl, že se jako dvojka necítí. "Ne, ne. Ale chtěl jsem závodit až do konce. Samozřejmě oni (Vettelova část týmu) chtějí body, ale já se o ně musím snažit taky," dodal Australan.

Formule 1 on-line na Sport.cz:
Velká cena Británie

Vettel sice startoval do závodu z druhého místa, nicméně okamžitě po startu předstihl vítěze kvalifikace Webbera a po prvním kole měl už více než sekundový náskok. Výrazný náskok si udržel i po prvním přezouvání z přechodných pneumatik na suché, když zmizela voda z většiny trati.

O sedmé vítězství v sezoně ho tak nejspíš připravila příliš dlouhá zastávka v boxech, i tak ještě letos neskončil horší než druhý. "Udělali jsme pár chyb, které se nasčítaly. Ale Ferrari nás porazilo spravedlivě - klobouk dolů před nimi, zlepšují se každým závodem," ocenil soupeře Vettel.

Smolný den prožili domácí britští piloti z McLarenu. Mistr světa z roku 2008 Lewis Hamilton se sice stíhací jízdou propracoval z desáté pozice na startu až na druhou, v závěrečné části závodu však musel šetřit palivo a byl rád, že na cílové rovince těsně uhájil čtvrté místo před druhým ferrari Brazilce Felipeho Massy.

Ještě hůř dopadl Hamiltonův krajan a týmový kolega Jenson Button, jemuž při zastávce v boxech 12 kol před koncem mechanici špatně připevnili pravé přední kolo a šampion z roku 2009 musel z pátého místa odstoupit. "Jsem strašně zklamaný, že k tomu došlo před vlastními fanoušky. Cítil jsem dobrou formu. Snad už se nám nic podobného nestane," řekl smutný Button.

Seriál mistrovství světa F1 pokračuje za dva týdny Velkou cenou Německa na Nürburgringu.

Velká cena Británie v Silverstone, devátý závod MS vozů formule 1:
1. Alonso (Šp./Ferrari) 1:28:41,196 (prům. rychlost: 207,174 km/h), 2. Vettel (Něm./Red Bull) -16,511, 3. Webber (Austr./Red Bull) -16,947, 4. Hamilton (Brit./McLaren) -28,986, 5. Massa (Braz./Ferrari) -29,010, 6. Rosberg (Něm./Mercedes) -1:00,665, 7. Pérez (Mex./Sauber) -1:05,590, 8. Heidfeld (Něm./Renault) -1:15,542, 9. Schumacher (Něm./Mercedes) -1:17,912, 10. Alguersuari (Šp./Toro Rosso) -1:19,108.
Průběžné pořadí MS (po 9 z 19 závodů): 1. Vettel 204 b., 2. Webber 124, 3. Alonso 112, 4. Hamilton 109, 5. Button (Brit./McLaren) 109, 6. Massa 52, 7. Rosberg 40, 8. Heidfeld 34, 9. Petrov (Rus./Renault) 31, 10. Schumacher 28.
Pohár konstruktérů: 1. Red Bull 328, 2. McLaren 218, 3. Ferrari 164, 4. Mercedes 68, 5. Renault 65, 6. Sauber 33.

Reklama

Související témata: