Hlavní obsah

Ferrari oslavilo triumf v Silverstonu, titulem se nikdo netrápí

PRAHA

A teď babo raď! Velká cena Británie měla být pro Ferrari bodem zlomu v nepříliš šťastně se vyvíjející sezóně. Závod v Silverstonu měl rozhodnout, zda tým z Maranella odepíše letošní ročník mistrovství světa formule 1 a soustředí se na vývoj vozu pro příští rok. Triumf Fernanda Alonsa zamotal všem ve Ferrari hlavu. Významné zlepšení je patrné, všichni ale tuší, že na titul to stejně nestačí.

Foto: Nigel Roddis, Reuters

Šéf týmu Ferrari Stefano Domenicali (vpravo) oslavuje s Fernandem Alonsem triumf v Silverstonu.

Článek

Ferrari se na rozdíl od stáje Red Bull podařilo odjet nedělní závod v Silverstonu bez chyb a dovést tak Alonsa k prvnímu letošnímu vítězství. Jenže obrovskou radost v zázemí Scuderie prakticky vzápětí zatemnila krutá skutečnost: španělský jezdec je stále o 92 bodů za obhájcem titulu a suverénem letošní sezóny Sebastianem Vettelem a v Poháru konstruktérů Ferrari ztrácí na Red Bull propastných 164 bodů.

Prakticky nikdo ve Ferrari proto nezastíral, že se slaví pouze opojný, nicméně pomíjivý okamžik triumfu. „Užíváme si ten moment. A dál budeme tvrdě pracovat. Náš přístup zůstane stejný, jako byl v Malajsii, Kanadě i Británii. Během každého závodního víkendu budeme usilovat o vítězství. Myšlenkami na titul se nikdo netrápí, ztráta na Seba je masivní. Musíme si každý závod užít, zaobírat se čímkoliv dalším nemá smysl,“ prohlásil Alonso po povedeném víkendu v Silverstonu.

Někdo v Maranellu ale přece jen kalkuluje „co by, kdyby“. „Upřímně je třeba si přiznat, že jsme v Silverstonu jeli v úžasném tempu. Být takhle rychlí dřív a nemít problémy, které nás potkaly, tak bychom mohli určitě myslet na vítězství. V Británii jsme byli opravdu, opravdu silní,“ líčil týmový boss Stefano Domenicali. Podle stájového šéfa stále platí okřídlené „nikdy neříkej nikdy“. „S řečmi o šancích na titul bych byl velice opatrný, ale stát se může opravdu cokoliv,“ je přesvědčen.

Kdyby nic jiného, výsledek ze Silverstonu byl pro Ferrari velkým zadostiučiněním. „Všichni si samozřejmě oddechli. Po tak obtížném období to byl velice důležitý okamžik naplnění tvrdé práce pro tým,“ uzavřel Domenicali.

Reklama

Související témata: