Hlavní obsah

Málem to skončilo jako pohádka, litoval Russell po Sáchiru

Sáchir

Moc nechybělo a Velká cena Sáchiru formule 1 mohla mít pro George Russella pohádkový konec. V Mercedesu nahradil nemocného sedminásobného mistra světa Lewise Hamiltona a o velmi pravděpodobné první vítězství v kariéře ho připravil defekt.

Foto: Giuseppe Cacace, Reuters

George Russell na trati Velké ceny Sáchiru.

Článek
Fotogalerie

Russell se po startu z druhého místa dostal rychle do vedení a měl závod pod kontrolou. Nerozhodil ho ani nevídaně zpackaný pit stop v 63. kole, po kterém musel znovu do boxů a na trať se vrátil na pátém místě. Po chvíli se totiž dostal na druhou příčku a vypadalo to, že je jen otázkou času, kdy předjede Sergia Péreze z Racing Pointu.

Jenže devět kol před koncem musel kvůli defektu zadní pneumatiky znovu do boxů a místo útoku na první vítězství v kariéře skončil devátý. I to ale pro Russella, jenž za normálních okolností jezdí za trápící se Williams, byl životní výsledek.

"Máma z toho ani nemohla mluvit, tak mi dala k telefonu rovnou tátu," řekl Russell v rozhovoru pro Sky Sports. "Říkal mi, že mám být na co pyšný. Myslím, že to tak cítíme všichni. Málem to všechno mělo pohádkový konec. Snad teď bude mít Toto (Wolff) o čem přemýšlet," přidal Russell na adresu šéfa stáje Mercedes, jejímž juniorským programem dvaadvacetiletý pilot prošel.

Russell po turbulentním závodě netajil, že má velmi smíšené pocity. "Zažil jsem závody, kde jsem o vítězství přišel, ale aby se mi to stalo dvakrát..." poznamenal. "Po startu jsem se cítil v pohodě a bez problémů jsem si hlídal vedení. Nepovedený pit stop nám to zkomplikoval, ale i tak jsem si myslel, že pořád můžu Sergia dohnat," dodal.

Zrodila se nová hvězda?

"Jsem z toho zdrcený ale současně jsem i neuvěřitelně pyšný a jsem také šťastný, že jsem tu šanci dostal," prohlásil Russell, který podle Wolffa nebude na první vítězství ve formuli čekat příliš dlouho. "Tohle je jen začátek pohádky, který ještě neměl šťastný konec," uvedl šéf Mercedesu.

Foto: Giuseppe Cacace, Reuters

Brit George Russell se v Sáchiru statečně bil, ale hrubá chyba mechaniků stáje Mercedes ho připravila o možný triumf.

"Dovolím si tvrdit, že se dneska narodila nová hvězda. Lewis je absolutní špička, nikdo na něj zatím nemá. Ale dnes jsme viděli, že nastupující generace může být hodně silná. Může dokázat cokoliv," přidal Wolff a nevyloučil, že by se Russell mohl v monopostu Mercedesu představit i za týden v posledním závodě sezony v Abú Zabí.

"Uvidíme, jak se bude Lewis cítit. Nejdůležitější je, aby se uzdravil," uvedl Wolff na adresu Hamiltona, který v Sáchiru chyběl kvůli pozitivnímu testu na koronavirus. "Dneska říkal, že už je mu lépe. Když bude mít negativní test, tak pojede. Když bude test pozitivní, tak pojede George," prohlásil.

Reklama

Související témata: