Hlavní obsah

VIDEO: Vettelův defekt v Abú Zabí obestírá záhada

PRAHA

Každá série jednou skončí. A v nedělní Velké ceně Abú Zabí formule 1 se jich po brzkém konci Sebastiana Vettela uzavřelo hned několik. Stále neobjasněná příčina defektu již jistého mistra světa v úvodu předposledního podniku sezóny budí pozornost záhadologů a tajenku se snaží rozluštit inženýři z Red Bullu i jejich kolegové v Pirelli.

Foto: Jumana El Heloueh, Reuters

Sebastian Vettel míří s prázdným zadním kolem do boxů v Abú Zabí.

Článek

Vettel počtrnácté v letošní sezóně startoval do závodu z pole position, čímž vyrovnal devatenáct let starý rekord Nigela Mansella, a po zhasnutí světel šel jednoznačně do čela. Při výjezdu z první zatáčky vzal pravou stranou vozu obrubník a při nájezdu do druhé zatáčky náhle ztratil tlak v pravé zadní pneumatice. Vůz německého jezdce se tak dostal do smyku a Vettel vyjel z tratě. S prázdným kolem dojel ještě do boxů, kde však mechanici zjistili vážnější poškození zavěšení a vítěz jedenácti letošních závodů byl vůbec poprvé v sezóně nucen odstoupit.

„Při výjezdu z první zatáčky došlo náhle k poklesu tlaku. Vůbec ale nechápu proč. Neudělal jsem nic odlišného od předešlých průjezdů, jel jsem stopu jako většina pilotů. Možná jsem se dostal na obrubník v nějakém zvláštním úhlu... Nevím. Přitom ještě při výjezdu z první zatáčky se zdálo být všechno v pohodě. Až při nájezdu do druhé zatáčky jsem ucítil, že se něco děje vpravo vzadu a pak jsem musel vůz nečekaně krotit,“ rozhazoval rukama Vettel v garáži Red Bullu.

Sebastian Vettel (vlevo) vyjíždí po startu závodu v Abú Zabí z první zatáčky. Vzápětí přišel o tlak v pravé zadní pneumatice.foto: Reuters/Jumana El Heloueh

Ani vedení týmu si nebylo bezprostředně po závodu jisté příčinou Vettelova defektu. „Data ukazují náhlý pokles tlaku v pneumatice při styku s obrubníkem. Před druhou zatáčkou již nebyl v pneumatice žádný vzduch, což způsobilo smyk. Zatím netušíme, jestli tam třeba nebyl nějaký úlomek z doprovodných závodů,“ mudroval šéf stáje Christian Horner. „Z telemetrie ale jasně vyplývá, že na startu byla pneumatika zcela v pořádku,“ dodal týmový boss.

Paralelní vyšetřování rozjel také výhradní dodavatel gum pro formuli 1, společnost Pirelli. „Je to skutečně neobvyklý incident. Byli jsme si to místo v první zatáčce obhlédnout i spolu se Sebastianem, ale nenašli jsme nic, co by mohlo defekt způsobit. Třiadvacet vozů tím místem projelo také a nikdo další problém neměl... Musíme znovu projít všechna data a přezkoumat pneumatiku, abychom dali jasnou odpověď,“ poznamenal šéf motorsportu Pirelli Paul Hembery.

Vettelovy potíže přihrály první místo Lewisi Hamiltonovi a pilot McLarenu již do čela závodu nikoho nepustil, byť na něj usilovně tlačil Fernando Alonso s ferrari. Třetí skončil Jenson Button s druhým mcLarenem a jezdci Red Bullu tak poprvé v sezóně chyběli na stupních vítězů.

Reklama

  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint dnes 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace dnes 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články