Hlavní obsah

Kvalifikaci na Velkou cenu Emilie Romagny ovládl Hamilton

Imola
Aktualizováno

Britský pilot Mercedesu Lewis Hamilton vyhrál kvalifikaci na Velkou cenu Emilie Romagny formule 1. Úřadující šampion porazil v závěrečné části oba piloty konkurenčního Red Bullu Sergia Péreze a Maxe Verstappena. Jeho týmový kolega Valtteri Bottas skončil až osmý. Našlápnuto mezi nejlepší měl i Lando Norris z McLarenu, jemu ale vedení závodu odebralo závěrečný čas kvůli porušení traťových limitů.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Kvalifikaci na Velkou cenu Emilie Romagny formule 1 vyhrál Lewis Hamilton

Článek

Sedminásobný mistr světa Hamilton potvrdil narůstající formu Mercedesu a po 99. kvalifikačním vítězství vykročil za možným 97. triumfem v kariéře. Péreze porazil o 35 tisícin sekundy, Verstappena o 87. Šestatřicetiletý Brit může nejen navázat na úvodní výhru z Bahrajnu, ale obhájit na trati v Imole i loňské vítězství. Nizozemec naopak nedokázal navázat na nejrychlejší čas ve třetím tréninku.

Závěrečná část kvalifikace nevyšla druhému pilotovi mistrovské stáje Bottasovi. Finský jezdec, který v Imole obsadil pole position v minulém roce, ztratil přes 0,4 sekundy a odstartuje až osmý. O místo lépe bude stát Brit Norris, jenže ani on nebude spokojen. Mladý závodník McLarenu totiž útočil časem na nejlepší trojku, ale ředitelství závodu mu jeho rychlý čas škrtlo poté, co se v jedné chvíli těsně nevešel na trať.

Domácí jezdci Ferrari pak prožili rozporuplné jízdy. Charles Leclerc skončil na čtvrtém místě, naopak Carlos Sainz se do závěrečné části nedostal a skončil jedenáctý.

Hned v úvodu vypadl také ambiciózní Japonec Júki Cunoda. Nováček v týmu AlphaTauri, který v úvodní Velké ceně Bahrajnu vybojoval bodované deváté místo, dostal tentokrát v první části kvalifikaci smyk a při následné tvrdé havárii zničil zadní část vozu. Závod tak zahájí z poslední, dvacáté příčky. Velká cena Emilie Romagny odstartuje v neděli v 15:00.

Kvalifikace na Velkou cenu Emilie Romagny, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Imole:
1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:14,411
2. Pérez (Mex./Red Bull) -0,035
3. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,087
4. Leclerc (Niz./Ferrari) -0,329
5. Gasly (Fr./AlphaTauri) -0,379
6. Ricciardo (Austr./McLaren) -0,415
7. Norris (Brit./McLaren) -0,464
8. Bottas (Fin./Mercedes) -0,487
9. Ocon (Fr./Alpine) -0,799
10. Stroll (Kan./Aston Martin) bez času.

Reklama

Související témata: