Hlavní obsah

Čtvrté pole position za sebou! Verstappen ovládl sprintovou kvalifikaci na GP Británie

Aktualizováno

Nizozemský jezdec Max Verstappen vyhrál nově zavedenou sprintovou kvalifikaci na Velkou cenu Británie a vedle toho, že odstartuje do nedělního hlavního závodu z první příčky, zvýšil také vedení v čele mistrovství světa formule 1 na 33 bodů. Na druhé příčce skončil Lewis Hamilton, třetí dojel jeho týmový kolega z Mercedesu Valtteri Bottas.

Foto: Andrew Couldridge, Reuters

Max Verstappen vyhrál sprintovou kvalifikaci na GP Británie

Článek

Pilot Red Bullu Verstappen tak získal osmou pole position v kariéře a čtvrtou za sebou. V nově zavedeném experimentu sprintové kvalifikace, která se na trati v Silverstonu jela na 17 kol, rozhodl o triumfu už v úvodu, kdy se po zhasnutí startovních světel protlačil před vítěze páteční kvalifikace Hamiltona. Úřadující šampion se sice ještě snažil v dalších zatáčkách svému rivalovi a lídrovi mistrovství světa úder vrátit, nicméně třiadvacetiletý Nizozemec všechny jeho útoky ustál.

"Na téhle trati je těžké předjíždět, ale povedl se mi start. V prvním kole jsem s Lewisem svedl pěkné souboje a pak už jsem se snažil jet vlastní tempo. Oba jsme se snažili jet naplno a na konci už jsem měl na pneumatice nějaké puchýřky. Jsme ale rádi, že se nám podařilo uspět. V neděli nás čeká další vzrušující souboj a myslím, že budeme mít silné auto," řekl po dojezdu před televizními kamerami Verstappen.

Ten si díky zisku prémiových tří bodů za vítězství ještě více upevnil vedení před Hamiltonem v průběžném pořadí MS. Náskok 33 bodů bude moci navíc zvýšit v nedělním závodu, v němž zaútočí již na čtvrtý triumf po sobě. Naopak Hamilton se pokusí na domácí trati prolomit čekání na vítězství od začátku května.

"Dal jsem do toho všechno a chci poděkovat všem fanouškům, co tu byli. Omlouvám se, že jsem nevyhrál, ale zítra se o to znovu pokusím. Měl jsem před sprintem jasný cíl a určitě není dobré, když ztratíte vedoucí příčku. Věřím, že to ale ještě obrátíme v pozitivní konec," řekl Hamilton.

"Max mi po prvním kole odjel a už jsem s tím nemohl nic dělat. Jejich starty jsou letos hrozně silné. Tenhle formát závodního víkendu se mi nicméně líbí. Mít kvalifikaci v pátek je mnohem zábavnější. Nevím, jestli to byl zatím ten nejvíce vzrušující podnik, ale měli bychom to opakovat častěji," dodal Hamilton.

Do první pětky se vtlačili také Charles Leclerc z Ferrari a Lando Norris z McLarenu. Další britský závodník George Russell zahájí s williamsem závod jako devátý.

Nepovedenou sprintovou kvalifikaci, jejíž formát se bude opakovat ještě před GP Itálie a Brazílie, prožil naopak Verstappenův týmový kolega Sergio Pérez. Mexický jezdec a třetí muž MS dostal během boje o přední příčky smyk, vyjel mimo trať a propadl se až na chvost pole. V závěru pak musel vůz odstavit a do závodu tak odstartuje jako poslední.

Velká cena Británie začne před 140 tisíci fanoušků v neděli v 16:00 SELČ.

.

Sprintová kvalifikace na Velkou cenu Británie, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Silverstonu:
1. Verstappen (Niz./Red Bull) 25:38,426
2. Hamilton (Brit./Mercedes) -1,430
3. Bottas (Fin./Mercedes) -7,502
4. Leclerc (Mon./Ferrari) -11,278
5. Norris (Brit./McLaren) -24,111
6. Ricciardo (Austr./McLaren) -30,959
7. Alonso (Šp./Alpine) -43,527
8. Vettel (Něm./Aston Martin) -44,439
9. Russell (Brit./Williams) -46,652
10. Ocon (Fr./Alpine) -47,395.
Průběžné pořadí MS:
1. Verstappen 185 b.
2. Hamilton 152
3. Pérez 104
4. Norris 101
5. Bottas 93
6. Leclerc 62
Pohár konstruktérů:
1. Red Bull 289
2. Mercedes 245
3. McLaren 141
4. Ferrari 122
5. AlphaTauri 48
6. Aston Martin 44
7. Alpine 32
8. Alfa Romeo 2

Reklama