Hlavní obsah

Opičky, gorily a další nadávky. Hamilton se po kolizi s Verstappenem stal terčem rasismu

Londýn/Praha

Pilot formule 1 Lewis Hamilton ovládl Velkou cenu Británie a dojel si pro 99. vítězství v kariéře. Nedělní závod poznamenala kolize mezi Hamiltonem a lídrem seriálu Maxem Verstappenem, po níž britský jezdec vyfasoval desetivteřinovou penalizaci a Verstappen skončil na vyšetření v nemocnici. Úřadující šampion z Mercedesu se kvůli incidentu stal na internetu terčem mnoha rasistických urážek.

Foto: Jon Super, ČTK/AP

Za neuctivé a nesportovní označil nizozemský jezdec Max Verstappen vítězné oslavy Lewise Hamiltona po Velké ceně Británie

Článek

Sedminásobný mistr světa Hamilton večer po triumfu umístil na Instagram několik fotografií a videí z nedělní Velké ceny.

Část fanoušků F1 ale jeho počínání na okruhu v Silverstonu nevydýchala. Několik z nich mu posílalo opičí a gorilí emotikony v narážce na jeho černošský původ.

Šestatřicetiletý Hamilton trefil v prvním kole závodu v souboji o první místo Verstappenovu pravou zadní pneumatiku a ve vysoké rychlosti ho poslal do bariéry. Šéfové Red Bullu manévr pilota Mercedesu označili za nebezpečný a nepřijatelný.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Třiadvacetiletý Nizozemský závodník si poté na sociálních sítích postěžoval i na to, že Hamilton nesportovně slavil na pódiu svůj triumf, zatímco on byl ještě v nemocnici na vyšetření.

Hamilton se dlouhodobě angažuje v boji proti rasismu. Je hlasitým podporovatel hnutí Black Lives Matter (na černošských životech záleží).

Reklama

Související témata: