Hlavní obsah

V trénincích na Velkou cenu Nizozemska F1 byli nejrychlejší jezdci Ferrari

Zandvoort
Aktualizováno

Tréninky na Velkou cenu Nizozemska, která se do kalendáře mistrovství světa formule 1 vrátila po 36 letech, ovládli jezdci Ferrari. Nejrychlejší čas dne na okruhu v Zandvoortu zaznamenal Charles Leclerc před týmovým kolegou Carlosem Sainzem.

Foto: Piroschka Van De Wouw, Reuters

Pilot Ferrari Charles Leclerc během pátečního tréninku na Velkou cenu Nizozemska.

Článek

V rychlejší odpolední části se naopak nedařilo vítězi prvního tréninku Lewisi Hamiltonovi z Mercedesu. Sedminásobný mistr světa musel kvůli potížím s motorem po třech kolech odstavit vůz a trénink byl přerušen.

Nakonec obsadil 11. místo. "Ztratil jsem výkon, proto mi řekli, ať zastavím. Není to konec světa. Byl to krásný den a bylo super vidět tady tolik fanoušků," citoval Hamiltona server BBC.

Před domácími příznivci se příliš nevedlo ani Maxi Verstappenovi z Red Bullu. Nizozemský jezdec se nedokázal dostat do rytmu a s výkonem 1:11,264 nakonec skončil na páté příčce se ztrátou přes tři desetiny sekundy na Leclerca.

Foto: Piroschka Van De Wouw, Reuters

Pilot Mercedesu Lewis Hamilton v akci během tréninku na Velkou cenu Nizozemska.

Monacký jezdec Ferrari si pro vítězství dojel časem 1:10,902 a před Sainzem zvítězil o 154 tisícin. Třetí příčku obsadil s minimální ztrátou Esteban Ocon ze stáje Alpine. V prvním tréninku, jenž byl také přerušen, byl Leclerc čtvrtý.

Úvodní trénink byl na dlouho přerušen poté, co začal hořet motor vozu Sebastiana Vettela ze stáje Aston Martin. Kvůli nehodě a následnému úklidu byly vyvěšeny červené vlajky a jezdci přišli o více než polovinu z hodinové přípravy.

Sobotní kvalifikace odstartuje v 15 hodin. Ve stejný čas začne i nedělní závod, v němž bude Hamilton usilovat o 100. vítězství v kariéře. Obhájce titulu před třináctou Velkou cenou sezony vede průběžné pořadí o tři body před Verstappenem.

Pilot Red Bullu ztrátu snížil po po kontroverzním vítězství v Belgii, kde před týdnem jezdci absolvovali kvůli silnému dešti jen tři kola za zpomalovacím vozem bez možnosti předjíždění. Výsledky kopírovaly pořadí v kvalifikaci a piloti obdrželi poloviční body.

Tréninky na GP Nizozemska, závod MS vozů formule 1 v Zandvoortu:
První trénink:
1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:11,500
2. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,097
3. Sainz (Šp./Ferrari) -0,101
4. Leclerc (Mon./Ferrari) -0,123
5. Bottas (Fin./Mercedes) -0,238
6. Alonso (Šp./Alpine) -0,658
Druhý trénink:
1. Leclerc 1:10,902
2. Sainz -0,154
3. Ocon (Fr./Alpine) -0,172
4. Bottas -0,230
5. Verstappen -0,362
6. Alonso -0,378.

Reklama

Související témata: