Hlavní obsah

Jizvy a pásku přes oko nosila s hrdostí, smrt heroické ženy otřásla paddockem až v Suzuce

Praha/Sevilla

Dojemný příběh s tragickým koncem. Chtěla za volantem prorazit do mužského světa formule 1, ale po vážné havárii si za poslední rok prošla obrovským utrpením. A v pátek ráno byla 33letá španělská automobilová jezdkyně María de Villotaová nalezena mrtvá v hotelu v Seville. „Byla to odvážná a heroická žena, jejíž statečnost může být pro nás všechny příkladem,“ zaznělo z Renaultu a celý motorsport může tato slova podepsat.

Foto: Daniel Munoz, Reuters

Sbohem, Marío... De Villotaová v barvách stáje Marussia ještě před svou vážnou nehodou.

Článek
Fotogalerie

Černý pátek. Měřený trénink na nedělní Velkou cenu Japonska právě končil, bitva o mistrovský titul však šla okamžitě stranou.

„Teď je mi zatěžko něco říci k Marii de Villotaové. Právě jsem si sundal přilbu a slyšel o její smrti. Nemůžu tomu uvěřit. Pro svět motoristického sportu je to velmi smutná zpráva, Maríi měl totiž každý rád. Teď se můžeme jen modlit za ni a za její rodinu," reagoval její krajan Fernando Alonso, exmistr světa a pilot Ferrari.

Dcera bývalého pilota F1 Emilia de Villoty vešla do povědomí fanoušků vážnou nehodou. Loni v červenci během testování na letišti v Duxfordu utrpěla vážná zranění, kvůli nimž podstoupila dvě operace. Měla proraženou lebku a přišla o oko. Po zotavení se zapojila do kampaní Mezinárodní automobilové federace (FIA) a nedávno vydala autobiografii s názvem „Život je dar".

„Tím vším si musela projít... Bylo toho víc, než většina lidí prožije za celý život. Bylo to pro ni těžké, ale toto jsou hrozné zprávy a šok pro celý paddock i svět motoristického sportu," konstatoval Jenson Button, pilot McLarenu.

Od nehody trpěla citelnými následky

Sympatická blondýna otevřeně mluvila o svém zdravotním stavu. Na tváři měla 104 stehů a pásku přes oko. Zřejmě trpěla citelnými následky, o nichž veřejnost neměla ani tušení. „Ráno mi je lépe než večer. V pravé části obličeje nemám cit, bolí mě hlava," líčila letos v květnu a potvrdila, že přišla také o čich.

Přesto začala pracovat pro dětskou charitu, často se objevovala na veřejnosti a vždy byla pozitivně naladěná. „Na život mám každopádně zcela jiný názor, změnil se můj žebříček hodnot. Všechny problémy jsou relativní a život vnímám s velkým optimismem," ujišťovala María.

„Zpočátku jsem se hádala se svým lékařem, protože mi nedokázal zachránit oko. Postupem času jsem si ale uvědomila, že proti tomu, co mi zbylo, je oko méně důležité; já totiž žiju. Je to zázrak. Na jizvy se dívám jako na součást mého příběhu, nosím je s hrdostí..."

Osobní neštěstí proměnila ve velmi silné poselství

V hotelovém pokoji v Seville zázrak v pátek ráno skončil. Podle prvních indicií de Villotaová zemřela přirozenou smrtí. A ke smutné zprávě se teď vyjadřuje celý svět.

„Dnes je tragický den motoristického sportu. Rodině de Villotů patří mé nejhlubší kondolence," předeslal Jean Todt, prezident FIA. „María byla fantastická jezdkyně, vedla ženy v motorsportu a neúnavně usilovala o bezpečnost na silnicích. A hlavně byla kamarádka, kterou jsem hluboce obdivoval. Díky své odvaze, síle a odhodlanosti proměnila osobní neštěstí na trati ve velmi silnou zprávu pro bezpečnost na silnicích, která zněla po závodních tratích a všude po světě. María byla milovaným členem rodiny FIA. Myslí jsme s její rodinou," zdůraznil Todt.

María de Villotaová se narodila 13. ledna 1980 v Madridu. Její životní příběh skončil 11. října 2013 v Seville.

Reklama

Související témata: