Hlavní obsah

Stáj Mercedes zvažovala odchod z formule. Z nových pravidel je ale nadšena

Berlín

Radikální změny v pravidlech a motorech ve formuli jedna sice mnozí fanoušci kritizují, ale nebýt těchto inovací, seriál by dost možná už opustila stáj Mercedes, která momentálně šampionátu dominuje. V rozhovoru pro britskou stanici BBC to uvedl šéf vývoje a výzkumu společnosti Thomas Weber.

Foto: Thaier Al-sudani, Reuters

Piloti stáje Mercedes. Vpředu Brit Lewis Hamilton, druhý Nico Rosberg z Německa.

Článek

"Často jsme s dozorčí radou (Daimleru) vedli diskuse o formuli 1. Díky novým pravidlům je teď dokážu přesvědčit, že tým (F1) dělá přesně to, co potřebujeme," řekl Weber.

Klíčovou výzvou pro Mercedes je spotřeba paliva a to je po úpravě pravidel důležitým parametrem i ve formuli 1. "To je to, co potřebujeme - snižování spotřeby, přímé vstřikování, využití paliva na nejvyšší možné úrovni, nové technologie a kombinace hybridů spalovacích motorů s e-motory," vyjmenoval Weber argumenty, které správní radu přesvědčily.

Jiná německá automobilka BMW skončila ve formuli 1 po sezóně 2009 stejně jako Toyota. O rok dříve odešla ze seriálu kvůli světové finanční krizi Honda, která se ovšem v příští sezóně vrátí jako partner McLarenu.

Mercedesu se rozhodnutí zůstat ve formuli 1 vyplácí. Němec Nico Rosberg vede po třech závodech průběžné pořadí před týmovým kolegou Britem Lewisem Hamiltonem a tým kraluje Poháru konstruktérů.

Reklama

Související témata: