Hlavní obsah

Ferrari po děsivém startu do sezóny mění šéfa

Praha/Maranello
Aktualizováno

Mizerné výsledky si vybraly svou daň. Šéf týmu formule 1 Ferrari Stefano Domenicali vzal v pondělí na svá bedra odpovědnost za úděsný vstup do nové sezóny a rozhodl se na svou funkci rezignovat. Jeho místo zaujme Marco Mattiacci, který byl dosud hlavní postavou zastoupení Ferrari v Severní Americe.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Stefano Domenicali už není šéfem Ferrari.

Článek

Rodák z Imoly se stal hlavou stáje po sezóně 2007, v níž titul Kimiho Räikkönena okořenil závěr veleúspěšného panování Jeana Todta, jehož éra je spojená především s kralováním Michaela Schumachera. Ještě v roce 2008 byl Domenicali u zisku Poháru konstruktérů, od té doby ale Scuderia čeká na mistrovské vavříny, ať už jezdecké či týmové, marně.

A jako velkém zklamání hodnotí v Maranellu i úvod letošního ročníku mistrovství světa, který vedle řady dalších změn přinesl hlavně revoluční nástup šestiválcových turbomotorů o objemu 1600 ccm. Fernando Alonso ani navrátilec Räikkönen totiž nedokázali v úvodních třech závodech sezóny vybojovat stupně vítězů, dvě čtvrtá místa Alonsa byla jen slabou náplastí. V Poháru konstruktérů je nejúspěšnější tým formule 1 dokonce až pátý.

"Život přináší chvíle, kdy je třeba sebrat odvahu a učinit zásadní rozhodnutí. Nastal čas udělat významnou změnu, jako šéf přijímám plnou odpovědnost. Doufám, že mé rozhodnutí přispěje k tomu, aby se věci změnily," uvedl v prohlášení Ferrari Domenicali.

Prezident ocenil smysl pro odpovědnost

Frustraci ve Scuderii plynoucí především ze srovnání s výkony vozů, které pohánějí motory Mercedes, jasně demonstruje i příběh z posledního závodu v Bahrajnu. Na okruh Sáchir přijel pozvednout týmovou morálku osobně i prezident Ferrari Luca di Montezemolo, když ale viděl trápení Alonsa s Räikkönenem (9. a 10. místo), odjel z místa ještě před skončením Velké ceny.

"Děkuji Stefanovi za jeho přínos, ale také velký smysl pro odpovědnost, který prokázal. Jeho působení v Maranellu, s nímž byl spojený uplynulých třiadvacet let, plně respektuji a přeji mu mnoho štěstí do budoucna," reagoval v pondělí Di Montezemolo na Domenicaliho rezignaci.

Mistrovství světa vozů formule 1 pokračuje tento víkend Velkou cenou Číny.

Reklama

Související témata: