Hlavní obsah

Massa vyděsil Vettela. Neskutečné, jak letěl kolem!

Praha

Už popáté za sebou se musel Sebastian Vettel smířit s porážkou od svého stájového kolegy Daniela Ricciarda, který si při nedělní Velké ceně Kanady dokonce dojel pro premiérové vítězství ve formuli 1. Podle Vettela to tak ale možná být nemuselo, kdyby byl tým schopen pružně reagovat a pozměnil strategii. I tak ale třetí místo z Montrealu bral.

Foto: Graham Hughes, ČTK/AP

Felipe Massa (vpravo) svým neovladatelným vozem málem sestřelil i Sebastiana Vettela. Vlevo se řítí do bariéry Sergio Pérez.

Článek

Čtyřnásobný mistr světa měl svého parťáka za zády až do druhých zastávek v boxech, kdy mechanici obsloužili Ricciarda jako druhého v pořadí a australský pilot se vrátil na trať před Vettelem.

Německý jezdec přitom žádal tým o změnu strategie, když během druhého stintu uvízl za vozem Force India Nika Hülkenberga. „Chtěl jsem, aby tým v rámci možností něco změnil. Myslím, že jsme mohli víc riskovat. Na boxové zídce přece mají parádní přehled o situaci, bohužel mi ale nepomohli získat výhodu z rychlosti, kterou jsem měl. Takže jsem zajel do boxů a nakonec ještě ztratil pozici vůči Danielovi," brblal Vettel po skončení závodu.

Přesto ale mohl být spokojený. V druhé polovině závodu se totiž dokázal protlačit na třetí příčku a nakonec teprve podruhé v letošní sezóně (v Malajsii byl rovněž třetí) vystoupil na stupně vítězů. „Podařilo se mi využít Pérezových problémů s brzdami," poznamenal lakonicky. „V první řadě to ale byl Danielův den. A rovněž pro Renault, který se dočkal premiérového triumfu v nové éře motorů pro formuli 1," skládal Vettel komplimenty.

Do zrcátka koukl v pravou chvíli

Vyhnout se ale nemohl faktu, že stačilo málo, a skončil v kolonce DNF. V nájezdu do posledního okruhu totiž proletěl na konci cílové rovinky přímo před Vettelovým vozem neovladatelný williams Felipeho Massy, který se těsně za zády německého jezdce srazil s Pérezem.

„Dostal jsem se na třetí místo a před nájezdem do první zatáčky vidím v zrcátku, že jsou nějak blízko sebe. Pak se v zrcátku bíle zablesklo a já stačil v posledním okamžiku zareagovat a uhnout mírně doprava, zatímco Felipe proletěl vzduchem vlevo. Bylo to něco mimo realitu, s obrovskou dávkou štěstí, že mě netrefil. Kouknul jsem do zrcátka v ten správný moment," glosoval Vettel dramatický okamžik z úplného závěru závodu.

Reklama

Související témata: