Hlavní obsah

Při obou trénincích v Brazílii měl navrch Rosberg

Praha/Sao Paulo
Aktualizováno

Jde do tuhého. Tradiční okruh Interlagos hostí předposlední podnik mistrovství světa vozů formule 1 a v Brazílii je dalším dílem hádanky, z níž vyjde letošní šampión. Upevní svůj náskok Lewis Hamilton? Nebo situaci ještě víc zdramatizuje Nico Rosberg. V prvním i druhém měřeném tréninku byl v pátek rychlejší druhý jmenovaný pilot stáje Mercedes. Hamiltona porazil pokaždé o více než dvě desetiny sekundy.

Foto: Nacho Doce, Reuters

Nico Rosberg s vozem Mercedes při prvním měřeném tréninku na okruhu Interlagos v Brazílii.

Článek

Hamilton má v pořadí MS náskok na Rosberga 24 bodů a je jisté, že za dva týdny nepojede do Abú Zabí jako jistý šampión. Při finále letošní sezóny se totiž budou body násobit dvěma a ani případný náskok 49 bodů nemusí Hamiltonovi titul zajistit. A Rosberg dělá vše pro to, aby bitvu ještě zdramatizoval.

V prvním měřeném tréninku byl německý jezdec o více než dvě desetiny rychlejší než Hamilton a jezdci Mercedesu se jako jediný dokázali dostat pod čas 1:13 min. na kolo. Třetí příčku si zajistil Daniil Kvjat z týmu Toro Rosso, který byl o chlup rychlejší než Fernando Alonso s vozem Ferrari.

Tradiční okruh u Sao Paula, který hostí formuli 1 od roku 1972 (s výjimkou roku 1978 a  let 1981-1989, kdy se jelo v Jacarepaguá v Riu de Janeiru), dostal před letošním závodem nový asfaltový povrch a řada jezdců měla na hladkém asfaltu problém s přilnavostí. Kimi Räikkönen s ferrari vyjel dokonce dvakrát z trati a Dani Juncadella, který absolvoval trénink s vozem Force India Sergia Péreze, skončil s monopostem v bariéře. Smyku se nevyhnul ani další novic Max Verstappen, který ale dokázal své Toro Rosso dostat pod kontrolu a nakonec zajel šestý čas.

Celkově třetí čas si v odpoledním tréninku připsal Fin Kimi Räikkönen. Jeho týmového kolegu z Ferrari Alonsa připravil o lepší výsledek požár.

Španělskému pilotovi začala hořet zhruba 25 minut před koncem zadní část monopostu a trénink musel být na chvíli přerušen. Dvojnásobný mistr světa z vozu vystoupil a sám plameny uhasil.

Marussia ukončila činnost

Stejně jako při Velké ceně USA, která se jela v Austinu před týdnem, ani v Brazílii nestartují vozy stájí Caterham a Marussia, které mají finanční problémy, a startovní rošt tak čítá osmnáct vozů.

V pátek odpoledne navíc vyšlo najevo, že tým Marussia ukončil činnost. Stáj, která koncem října vstoupila do insolvenčního řízení, dnes rozpustil její správce.

Administrátor Geoff Rowley ze společnosti FRO uvedl, že se ekonomicky zdecimovaný tým pokusil zajistit pro budoucnost. "Bohužel jsme nedosáhli žádného řešení, které by umožňovalo fungování na současné úrovni," uvedl.

Program GP Brazílie pokračuje v sobotu třetím tréninkem a kvalifikací (17.00 SEČ). Osmnáctý závod letošní sezóny startuje v neděli v 17.00 SEČ a jeho průběh budete moci opět sledovat v podrobné on-line reportáži na Sport.cz. Přímý přenos vysílá Fanda.

Tréninky na Velkou cenu Brazílie vozů formule 1
První trénink
1. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:12,764
2. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,221
3. Kvjat (Rus./Toro Rosso) -0,959
4. Alonso (Šp./Ferrari) -0,978
5. Massa (Braz./Williams) -1,047
6. Verstappen (Niz./Toro Rosso) -1,063
Druhý trénink:
1. Rosberg 1:12,123
2. Hamilton -0,213
3. Räikkönen (Fin./Ferrari) -0,573
4. Ricciardo (Austr./Red Bull) -0,833
5. Bottas (Fin./Williams) -0,912
6. Massa -0,976

Reklama

Související témata: