Hlavní obsah

Kauza v F1 graduje: pilot si vysoudil závodní sedačku, stáj Sauber doufá v zázrak

Melbourne

Nizozemský závodník Giedo van der Garde uspěl u soudu v Melbourne s žalobou proti týmu formule 1 Sauber a měl by usednout v jeho kokpitu v úvodním závodu sezóny, víkendové GP Austrálie. Stáj propustila devětadvacetiletého pilota neoprávněně a mezitím angažovala jiné jezdce Švéda Marcuse Ericssona a Brazilce Felipeho Nasra.

Foto: Profimedia.cz

Nizozemský pilot Giedo van der Garde odcházel od soudu v Melbourne s úsměvem.

Článek

Vedení Sauberu se proti verdiktu okamžitě odvolalo a definitivní rozuzlení celé kauzy má padnout ve čtvrtek. Van der Garde tvrdí, že tým ukončil jeho smlouvu po minulé sezóně neoprávněně, stáj zase argumentuje tím, že z bezpečnostních důvodů nemůže pustit do tréninků a závodu jezdce, pro kterého nemá připravený monopost.

Soud se nakonec přiklonil na stranu nizozemského pilota, verdikt navíc platí pro celou sezónu, nikoliv jen pro úvodní Velkou cenu v Melbourne.

„Jsem spokojený. S týmem pořád mám velmi dobrý vztah, na tom se nic nemění. Nyní musíme táhnout za jeden provaz. Přes zimu jsme udělali velký pokrok, proto už se nemohu dočkat závodění," pronesl devětadvacetiletý Van der Garde. Argumenty, že nemá připravený monopost, nebere. „Tohle se dá řešit velmi rychle. Za nějaké čtyři hodiny je hotová sedačka a můžu závodit. Soustředím se na nadcházející víkend."

Van Der Garde byl v loňském ročníku testovacím pilotem, pro tento ročník měl však se Sauberem dohodu, že bude povýšen do role závodního jezdce. Vedení se však rozhodlo zcela obměnit sestavu a místo Němce Adriana Sutila s Mexičanem Estebanem Gutiérrezem přivedlo Ericssona s Nasrem a jako testovacího pilota angažovalo Itala Raffaela Marciella.

Reklama

Související témata: