Hlavní obsah

Odvolání zamítnuto, Sauber musí nechat Van der Gardeho závodit

Aktualizováno

V garáži týmu Sauber bude o nadcházejícím víkendu při Velké ceně Austrálie asi pořádně hustá atmosféra. Soud státu Victoria v Melbourne totiž zamítl odvolání stáje a potvrdil středeční verdikt, podle nějž Sauber musí do úvodního podniku sezóny nasadit pilota Gieda van der Gardeho. Nizozemský jezdec se soudně domáhal závodní sedačky s odvoláním na loňskou smlouvu s týmem.

Foto: Profimedia.cz

Giedo van der Garde opouští soudní budovu v Melbourne. Ve sporu s týmem Sauber uspěl.

Článek

Van der Garde loni plnil v Sauberu roli testovacího a rezervního jezdce a smlouva mu údajně měla zajistit pozici závodního pilota. Tým ale po minulé sezóně zcela obměnil jezdecké složení a angažoval Švéda Marcuse Ericssona a nováčka Felipeho Nasra ze Španělska. Nizozemec se s tím ale odmítl smířit, napadl postup stáje u australského soudu - a uspěl.

„Žalované straně bylo nařízeno, aby se zdržela jakéhokoliv jednání, které by zbavilo pana Van der Gardeho jeho nároku na účasti v sezóně 2015 jako jednoho z nominovaných jezdců týmu Sauber," uvedl soud.

Superlicenci prý dostane

Jakým směrem se celá situace vyvine, zatím stále není jasné. Sauber dopředu deklaroval, že z bezpečnostního hlediska není přípustné pustit na trať jezdce, který s vozem neabsolvoval jediné testovací kolo, a současně tvrdil, že vůz není vyladěný podle potřeb Van der Gardeho. Nizozemský pilot nicméně tvrdil, že úpravy včetně výroby sedačky na míru jsou záležitostí několika hodin. A superlicenci, kterou nemá a bez níž za volant nemůže, prý dostane přímo v Melbourne.

Už v pátek po polední australského času (2:30 SEČ), by tak měl Van der Garde naskočit do prvního měřeného tréninku, v oficiálně nahlášené sestavě Sauberu ale zatím stále figurují Nasr s Ericssonem. Soud ale hodlá na naplnění rozsudku v pátek dopoledne dohlédnout.

Reklama

Související témata: