Hlavní obsah

Renault je zpět v F1. Za volant posadí Magnussena a nováčka Palmera

Praha/Paříž

Černé sukno klouže k podlaze, dámy a pánové, toto je nový Renault RS16! Francouzský tým, který na sklonku minulého roku převzal krachující stáj Lotus, se vrací po pětileté pauze coby plnohodnotný účastník mistrovství světa vozů formule 1 a vedle zbrusu nového černého vozu se zlatými prvky představil ve středu rovněž novou jezdeckou dvojici - dánského závodníka Kevina Magnussena a nováčka Jolyona Palmera z Velké Británie.

Foto: Sport.cz

Odhalení Renaultu RS16.

Článek

Renault sice prodal svůj tým Lotusu v roce 2010, z formule 1 ale zcela nezmizel a dál působil jako dodavatel motorů. Stáji Red Bull v tomto období pomohl ke čtyřem mistrovským titulům. Nová éra turbomotorů ale přinesla dominanci stáje Mercedes a vztahy s Red Bullem v uplynulých dvou letech citelně ochladly. A tak se Renault rozhodl, že zkusí zamíchat kartami v elitním seriálu sám.

Cílem stáje je dostat se v průběhu tří sezón mezi elitní týmy a navázat na úspěšné působení v minulé dekádě, kdy v letech 2005 a 2006 Renault díky Fernandu Alonsovi slavil mistrovské tituly. „Renault má zdroje, týmy, organizaci a ducha. Jsme zpět, abychom vítězili," pravil optimisticky šéf sportovního oddělení francouzské automobilky Jerome Stoll. Stáje F1 povede Cyril Abiteboul, technickým šéfem bude Bob Bell, který dřív působil v Mercedesu.

Jako jezdecká dvojice byli ve středu potvrzeni bývalý pilot McLarenu Magnussen a britský nováček Palmer, který na poslední chvíli nahradil Pastora Maldonada. Venezuelan totiž nedokázal zajistit potřebné sponzorské krytí. Jako rezervní pilot bude v týmu působit Francouz Esteban Ocon.

Představení letošních vozů F1
Renault3. února
Ferrariúnor, přesné datum neoznámeno
McLaren21. února
Red Bull22. února
Williams22. února
Haas22. února
Manor22. února
Sauber1. března

Do startu letošního mistrovství světa F1 zbývá ještě sedm týdnů, novou sezónu otevře 20. března tradiční Velká cena Austrálie v Melbourne. Do startu šampionátu týmy čekají ještě dva oficiální testy v Barceloně (22.-25. února a 1.-4. března).

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint dnes 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace dnes 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články