Hlavní obsah

Za krach mercedesů může Hamilton, má jasno Lauda. Rosberg se jen bránil

Barcelona

Nečekaná kolize obou pilotů Mercedesu Lewise Hamiltona s Nicem Rosbergem poznamenala nedělní Velkou cenu Španělska vozů formule 1 v Barceloně. Předseda týmové dozorčí rady Niki Lauda neváhal a hned po incidentu obvinil britského pilota z nesmyslného předjížděcího manévru. Závod ovládl teprve osmnáctiletý Max Verstappen a to při své premiéře za stáj Red Bull.

Foto: Emilio Morenatti, ČTK/AP

Nico Rosberg opostil trať v Barceloně na mopedu.

Článek
Fotogalerie

Ke vzájemné kolizi došlo několik stovek metrů po startu. Hamilton se po odjezdu z pole position nechal Rosbergem v první zatáčce zvnějšku předjet. Když se pokusil o návrat do čela, Rosberg mu zavřel při pravé straně vozovky prostor na manévr. Brit se ocitl na trávě, ztratil kontrolu nad monopostem a po smyku strhl mimo trať i před ním jedoucího soupeře.

"Viděl jsem, že se Lewis blíží, tak jsem tam zavřel dveře. Jako každý jiný pilot. Chci přece vyhrát. Myslel jsem, že bylo jasné, že tam není místo, tak bylo překvapivé, že se tam Lewis přesto objevil," řekl Rosberg. "Teď jsem úplně grogy. Byl to přece můj závod, moje vítězství," litoval Rosberg.

Prakticky okamžitě po incidentu se uskutečnila schůzka vedení stáje s piloty, po níž týmový šéf Toto Wolff prohlásil, že nelze jednoznačně svalit vinu na jednoho či druhého jezdce.

To předseda týmové dozorčí rady Niki Lauda měl za jednoznačného viníka Hamiltona. Předjížděcí manévr v této fázi závodu byl podle něj nesmyslný. "A ten, kdo je vepředu, se brání. Lewis se v žádném případě neměl tady pokoušet předjíždět," konstatoval Lauda v první reakci pro stanici RTL.

Později řekl, že Hamilton skutečně vzal vinu na sebe a omluvil se. Britský pilot však před médii do detailů kolem otázky viny nechtěl zacházet. Podotkl pouze, že byl rychlejší a chtěl využít skulinku. "Je mi to líto za tým a postarám se, aby se něco takového neopakovalo," dodal.

Bez favorizovaných mercedesůse nakonec radoval z vítězství Max Verstappen. Ve věku 18 let a 228 dnů se stal nejmladším vítězem v historii formule 1.

"Obrovské překvapení i pro mě, tohle jsem nečekal. Nechtělo se mi ani věřit, že vedu závod. Všechno to vyšlo, neuvěřitelné," radoval se Verstappen. "Jsme v šoku jako vy všichni," řekl šéf stáje Red Bull Christian Horner novinářům.

"Pro formuli 1 je fantastické, že je tu nový vítěz. V osmnácti na nejvyšším stupínku... Vždyť on sotva může pít šampaňské," dodal.

Reklama

Související témata: