Hlavní obsah

Mercedes přemýšlí, kdo nahradí Rosberga. Vsadí na mládí, nebo na zkušenost?

Praha/Londýn

Už to tu jednou bylo. Jezdci formule 1 Fernando Alonso a Lewis Hamilton ve stejném týmu. V sezóně 2006/07 jezdili za McLaren-Mercedes, ale spolupráce trvala jen rok. Poté se španělský pilot rozhodl pro návrat do Renaultu. Podle informací anglického serveru skysports.com visí ve vzduchu případná další kooperace těchto závodníků. Šéf Mercedesu Toto Wolff totiž přiznal, že si umí jako náhradu za úřadujícího mistra světa Nica Rosberga, který minulý týden překvapivě ukončil kariéru, zkušeného Alonsa představit. V očích expertů ale stále zůstává největším favoritem na volný post mladý Němec Pascal Wehrlein.

Foto: Profimedia.cz

Piloti F1 Lewis Hamilton (vlevo) a Fernando Alonso na předzávodní tiskové konferenci.

Článek

Před vedením Mercedesu stojí složité rozhodnutí. Kým nahradit Nica Rosberga, který překvapivě pět dní poté, co se stal mistrem světa, ukončil kariéru. Ve hře jsou dva scénáře.

Vsadit na mládí, nebo na zkušenost? Toť otázka

První hovoří o jasně rozdělených rolích. Hamilton by byl jednička, a „novic" by byl dvojka. V tomto případě by Wolff angažoval mladého jezdce, který nemá tolik naježděno a převážně by sbíral zkušenosti. V kuloárech se nejvíce mluví o dvaadvacetiletém Pascalu Wehrleinovi z Manoru, který byl před necelými dvěma roky testovacím jezdcem Mercedesu. Vedle něj se objevuje i jméno Estebana Ocona, jenž v průběhu sezóny nahradil v kokpitu Manoru Haryanta z Indonésie a také se zúčastnil předsezónních testů za Renault a právě Mercedes.

V druhém případě se jedná o zkušenou náhradu. Ve hře je někdo, kdo se bude prát s Britem o pozici lídra. Někdo, kdo bude chtít vyhrávat. Někdo, kdo se nezalekne zákulisních intrik. Někdo, kdo umí ve světě formule 1 chodit. Sky Sports přišel se zprávou, že vedení Mercedesu mluví s Alonsem. Pro dvojnásobného mistra světa hovoří fakt, že prostředí stáje už zná. Navíc má odjeto už 236 Velkých cen. Jednání s držitelem devadesáti sedmi umístění na stupních vítězů potvrdil i šéf Mercedesu Toto Wolff.

Alonso je v kurzu

„O Fernandovi přemýšlíme. Je to jezdec, ve kterém se kombinuje talent, rychlost a zkušenost," pravil Wolff. „Ale zároveň víme, že má ještě platný kontrakt s McLarenem, což musíme vzít v potaz," uvědomuje si.

Mercedes by Alonsa musel vykoupit, o čemž v žádném případě nechce slyšet nový šéf McLarenu Zak Brown. „My s ním máme smlouvu ještě na rok," zmínil zbývající délku kontraktu mezi pětatřicetiletým Španělem a britskou stájí. „Navíc chce, stejně jako my, stále vyhrávat takže bych si nedělal starosti o jeho budoucnosti," utnul všechny spekulace.

Byly to nervy až do konce

Pokud by i přesto k přesunu Alonsa do Mercedesu došlo, bylo by to zajímavé déjà vu. Týmovými kolegy s Hamiltonem byli už před devíti lety. V sezóně 2006/07 jezdili za McLaren-Mercedes a do posledního závodu bojovali oba dva o titul mistra světa. Nakonec se neradoval ani jeden z nich. Světovým šampiónem se díky prvenství v závěrečné Grand Prix Brazílie stal Fin Kimi Räikkönen. Jak mladý dravec Hamilton, tak zkušený toreador Alonso prohráli souboj o jediný bod.

Společně neovládli ani Pohár konstruktérů. Za špionáž Ferrari dostal McLaren od Světové rady sportovního motorismu velmi nekompromisní trest. Všechny body, které jezdci vybojovali, byly odečteny, navíc stáj musela zaplatit rekordní pokutu 100 miliónů dolarů (podle tehdejšího kurzu přibližně 2 miliardy korun). Snažení Alonsa s Hamiltonem tak přišlo vniveč... Po této nepříjemné anabázi se rodák z Ovieda rozhodl, že u týmu končí a vrátil se do Renaultu.

V únoru bude jasno

Nyní se vyrojily spekulace o jeho návratu. Jasno by mělo být do začátku února, kdy Stříbrné šípy začínají s předsezónními testy.

Jisté je, že se Rosbergův nástupce bude muset vypořádat s velkým mediálním tlakem. Nahradit úřadujícího mistra světa není záviděníhodná situace. Navíc mít za týmového parťáka rozmařilého Hamiltona také není med. Sečteno, podtrženo, na nového jezdce Mercedesu čeká pořádně těžká práce, která mu může zlomit vaz nebo přinést velkou slávu.

Kdo by podle Vás měl být druhým jezdcem Mercedesu?
Pascal Werhlein
24,6 %
Fernando Alonso
55,2 %
Někdo jiný
20,2 %
Celkem hlasovalo 2618 čtenářů.

Reklama

Související témata: