Hlavní obsah

Trojnásobný mistr světa Stewart: Formuli 1 chybí napětí, poruchy a nehody

Praha

Na konci března se opět rozjede kolotoč formule 1 a všichni si přejí, aby byl nový ročník oproti předešlým sezónám o něco zajímavější a hlavně méně nudný. Nejen fanoušci, ale i samotní jezdci doufají, že připravované technické změny monoposty zrychlí a závody formule 1 budou zase pro všechny atraktivní.

Foto: Profimedia.cz

Sir Jackie Stewart

Článek

Nad uplynulou sezónou se zamyslel i Sir Jackie Stewart. Podle bývalého trojnásobného mistra světa byl loňský rok ve formuli 1 příliš klidný. „Formuli 1 chybí napětí, poruchy a nehody,“ prohlásil sedmasedmdesátiletý Stewart v rozhovoru pro web blick.ch. „Nechápejte to špatně, nechci vidět nikoho těžce havarovat, jen závodům schází více vzrušení. Za mých časů tomu tak bylo. Bohužel ale také hodně mých soupeřů za to zaplatilo nejvyšší cenu,“ řekl dále bývalý skotský pilot.

Jediný, kdo minulý ročník trochu zpestřil, byl podle Stewarta devatenáctiletý Max Verstappen, talentovaný avšak trochu kontroverzní mladíček. „Verstappen mi připomněl první závody Maria Andrettiho, Jochena Rindta a Francoise Ceverta, kteří do formule 1 také vtrhli jako vítr. Až na Verstappenův průlom tedy nebyl minulý světový šampionát příliš atraktivní.“

A podíl na tom mají i současní jezdci, které Stewart nepovažuje za moc zajímavé. „Zatímco Lewis Hamilton je příkladem moderního hrdiny, Sebastian Vettel je poměrně tichým hrdinou. A Räikkönen, i když velmi málo mluví, je snad ještě populárnější než ti dva. Možná právě díky tomu je tak populární,“ uzavřel Jackie Stewart.

Reklama