Hlavní obsah

Mercedes vypustil bestii z klece. Nejvymakanější auto, jaké jsem v F1 viděl, rozplýval se Hamilton

Silverstone

Vůz, který má přinést čtvrtý mistrovský titul ve formuli 1 v řadě, představila ve čtvrtek na okruhu v britském Silverstonu stáj Mercedes. Monopost s označením W08 si přímo na dráze vyzkoušel trojnásobný světový šampión Lewis Hamilton a po něm i Valteri Bottas. Finský pilot v týmu nahradil loňského mistra světa Nika Rosberga, který bezprostředně po zisku titulu ukončil nečekaně kariéru.

Mercedes W08 na okruhu v SilverstonuVideo: sntv

 
Článek

I nový Mercedes má jako dosud odtajněné monoposty před zadním křídlem „žraločí ploutev", zdaleka ale ne tak masivní jako ostatní. Originální je rovněž zaoblená špička nosu. „Uvidíme, kdo se nejlépe srovná s regulemi pro letošní ročník MS. Třeba se právě nám povede husarský kousek, jaký předvedl Ross Brawn v roce 2009," připomněl šéf týmu Toto Wolff senzační tažení předchůdců současné mistrovské stáje.

Monopost si jako první vyzkoušel Hamilton, který s Mercedesem získal tituly v letech 2014 a 2015. „Viděl jsem vůz poprvé poskládaný ve středu a musím říct, že to je nejpropracovanější mašina, jakou jsem kdy ve formuli 1 viděl," líčil uchvácený Hamilton, když se posadil do kokpitu.

„Neskutečný pocit," poznamenal britský pilot po prvním svezení, které absolvoval v rámci „filmařské" výjimky. Oficiální čtyřdenní testy totiž jezdce čekají až 27. února v Barceloně a poté 7. března tamtéž.

Odpoledne se pak svezl i Bottas, jenž po náhlém konci Rosberga přišel z Williamsu. „Dnešek je pro mě zcela speciální. Na usednutí do vozu jsem se strašně těšil, na první pohled mě dostal těmi čistými liniemi. Už se nemůžu dočkat na ostré testy," poznamenal finský závodník.

Reklama