Hlavní obsah

Chce zase závodit. Talentovaný mladíček má po amputaci obou nohou touhu vrátit se

Praha
Aktualizováno

Přišel o obě nohy, přesto se chce k závodění vrátit. Osmnáctiletý Billy Monger měsíc po hrozivé autonehodě už spřádá plány, jak opět usedne do vozu a bude znovu bojovat o stupně vítězů.

Foto: Sport.cz

Billy Monger.

Článek

Je to teprve pár týdnů, co svět obletěla zpráva o ošklivé havárii tehdy ještě sedmnáctiletého talentovaného závodníka Billyho Mongera. V neděli 16. dubna se svým monopostem v závodech formule 4 na okruhu v Doningtonu ve vysoké rychlosti narazil do soupeřova auta.

Hodinu a půl zůstal v kokpitu zaklíněný a po vyproštění byl okamžitě letecky převezen do nemocnice v Nottinghamu. Bohužel mu ale lékaři museli amputovat obě nohy, jednu nad kolenem a druhou pod kolenem. Před necelými dvěma týdny Billy oslavil osmnáctiny a přes to všechno, co se mu přihodilo, má nesmírnou touhu se vrátit a opět závodit.

K takovému rozhodnutí přispěly i povzbudivé vzkazy, které mu po havárii chodily. Velkou podporu mu vyjádřil třeba trojnásobný mistr světa Lewis Hamilton, Jenson Button nebo Max Verstappen. Navíc při Velké ceně Ruska, měli někteří jezdci formule 1 na svých monopostech a helmách nálepku Billy Whizz, jak se Mongerovi přezdívá.

„Jakmile to půjde, vrátím se,“ prohlásil na webu BBC.com Billy Monger, který dostal dopis od Asociace jezdců Grand Prix (GPDA). „Mnoho pilotů mi v něm vyjádřilo podporu a přání brzkého zotavení,“ pochlubil se. „Už na přední straně byl ten list fantastický, když jsem pak ale otočil stranu a tam viděl podpisy mnoha světových šampiónů, chytlo mě to u srdce. Vždyť někteří z nich jsou pro mě velcí hrdinové, nenacházím slov,“ dodal dojatý Monger.

Problém v tom nevidí ani jeho otec nebo vedení Billyho týmu. „Pokud bude chtít opět jezdit, je to v pořádku, jen nevím, co na to řekne jeho maminka,“ uvedl Rob Monger. „Je obdivuhodné, jaké má Billy odhodlání. Má cíl a věřím, že je schopný ho dosáhnot,“ uzavřel Steven Hunter, šéf stáje JHR Developments.

Reklama