Hlavní obsah

Ferrari to myslí vážně. Vytvoříme si vlastní šampionát! vyhrožuje dál vedení týmu

Maranello/Praha

Rozčílení Ferrari ohledně změn, které připravuje Liberty Media, nový vlastník formule 1, je stále větší a větší. Prezident italské stáje, Sergio Marchionne, nedávno pohrozil, že by mohli ze stávajícího seriálu MS odejít a nyní varuje, že nejde o žádné blafování. „Vytvoříme si vlastní šampionát,“ hlásí pětašedesátiletý Marchionne.

Foto: Twitter

Kimi Räikkönen v kokpitu ferrari.

Článek

Po roce 2020 má dojít u formule 1 k několika změnám. Nové motory by měly být do značné míry unifikované a pozměnit by se měl i systém přerozdělování peněz. To se samozřejmě nelíbí několika stájím v čele s Ferrari, které už před časem pohrozilo, že z formule 1 odejde. Šéf italské stáje, Segio Marchionne, nyní prohlásil, že to myslí naprosto vážně.

„Někteří lidé říkají, že naše hrozba ohledně pravidel pro rok 2020/2021 je bluf. Zahrávají si však s ohněm,“ uvedl na webu Motorsport.com Marchionne. „Situace se od roku 2015 změnila. Od té doby každý ví, že pokud něčím pohrozíme, tak to také uděláme,“ dodal s tím, že by si vytvořili vlastní šampionát.

„Jednou z největších výhod je, že současná Concordská dohoda (mezi majiteli F1, Mezinárodní automobilovou federací a týmy - pozn. red.) je od těch minulých velmi odlišná a zajišťuje větší smluvní svobodu," připomněl Marchionne, že předchozí dohoda neumožňovala, aby tým vyhodnotil alternativu mimo tento cirkus.

"Nyní můžeme analyzovat tu možnost, že vytvoříme něco podobného formuli 1. Možnost, že vytvoříme vlastní šampionát existuje a nelze ji ignorovat, raději bych se jí ale vyhnul,“ přiznal prezident Ferrari. „Chceme pokračovat ve formuli 1, ale musíme najít kompromisy, které Ferrari nepřipraví o možnost ukázat svou DNA v každém závodě. Pokud je nenajdeme, budeme muset odejít. Věřím, že to včas dokážeme a vyhneme se odchodu Ferrari z formule 1,“ uzavřel Marchionne.

Reklama

Související témata: