Hlavní obsah

O víkendu se jede 24 hodin Le Mans, na startu bude opět Charouz

Jednoho zástupce bude mít český motorsport na startu slavného závodu světa 24 hodin Le Mans. Ve Francii se představí Jan Charouz, který pojede s prototypem Pescarolo Judd BMW přihlášeného ve slabší kategorii LMP2.

Foto: Sport.cz

Jan Charouz.

Článek

"Je pro mě čest, že mohu již popáté za sebou usednout do prototypu," uvedl na svém webu Charouz, který hájil barvy francouzského týmu i před rokem.

"Mám zkušené a rychlé týmové kolegy, a tak určitě máme na to, abychom mysleli na pozice nejvyšší," řekl Charouz, jenž se bude ve voze střídat s Belgičanem Nicolasem De Cremou a Japoncem Šiniji Nakanou. Loni byl Charouz v kategorii LMP2 druhý, v absolutním pořadí skončila jeho posádka sedmá.

O nejvyšší pozice budou stejně jako v minulých letech bojovat automobilky Peugeot a Audi, které nasazují shodně tři vozy. Před rokem závod ovládly vozy Audi, které obsadily první tři místa. Z prvenství se radovala francouzsko-německá posádka Romain Dumas, Timo Bernhard, Mike Rockenfeller, která se ve stejném složení postaví na start s číslem 1 i letos. Ani jeden z peugeotů do cíle nedojel.

"Náš program je zacílen na tento závod. Le Mans je magický, legendární závod, je Everestem automobilového sportu. Čtyřiadvacetihodinovka Le Mans je závod, kde nic není jasné předem. Díky tomu je prohra strašná a vítězství neuvěřitelné," řekl ředitel sportovní divize Peugeotu Olivier Quesnel. Francouzská automobilka věří, že se nebude opakovat minulý ročník, ale rok 2009, kdy se jí podařilo přerušit pětiletou nadvládu Audi.

Předpisy snížily výkon vozů

Účastníci museli připravit pro letošní závod nové monoposty. Předpisy například značně snížily výkon vozů. "Le Mans je každý rok úplně nový závod a letos to platí díky novým pravidlům ještě více. Od roku 2000 jsme jej vyhráli devětkrát a udělali jsme vše pro to, aby se nám to podařilo podesáté," řekl šéf týmu Audi Motorsport Wolfgang Ullrich.

Program zahájily středeční tréninky, ve čtvrtek jsou na programu kvalifikační jízdy. Start závodu je naplánován na sobotu 15:00.

Reklama