Hlavní obsah

Senzace! Kornfeil vyhrál v Brně kvalifikaci a poprvé v životě pojede z pole position

Brno
Aktualizováno

Parádní výkon předvedl v brněnské kvalifikaci třídy Moto3 domácí Jakub Kornfeil, který na poslední chvíli zajel nejlepší čas 2:07,981 a do nedělní Velké ceny odstartuje z pole position. To před ním dokázal naposledy Lukáš Pešek před jedenácti lety v Misanu. Karel Abraham zajel v MotoGP třiadvacátý nejlepší čas.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Český závodník Jakub Kornfeil poprvé v kariéře vyhrál kvalifikaci v závodě MS a do domácí Velké ceny v Brně ve třídě Moto3 odstartuje z pole position.

Článek

Kornfeil se pohybuje v MS od roku 2009, ve věku pětadvaceti let a se 155. startem v šampionátu je nejstarším i nejzkušenějším jezdcem třídy Moto3. Kvalifikační triumf slaví poprvé v životě, navíc se zapíše do historie jako první český jezdec, jenž do Velké ceny na Masarykově okruhu odstartuje z první pozice roštu.

„Neuvěřitelné se pro mne stalo skutečným. Poprvé pojedu z pole position a povedlo se mi ho vyjet doma, před deseti tisíci nadšenými fanoušky. Z tribun byl takový hluk, jakoby hřmělo. Měl jsem skvěle připravenou motorku, to je pak lehké závodění. Nic mě nebrzdí, nemusí se nic vychytávat na technice a stačí, když maká jezdec," usmál se Kornfeil.

Závěr brněnské kvalifikace, která určuje postavení na startovním roštu pro nedělní závod, ale poznamenalo velké taktizování. „Byly už jen tři minuty do konce a nikdo nechtěl jet tempo a tak musím moc poděkovat Johnu McPheemu, že alespoň on za to v posledním stoupáku vzal a společně jsme pak chytili rytmus v tom závěrečném kole, které jsme stihli snad osm sekund před limitem," ocenil Kornfeil.

Abraham odstartuje z osmé řady

Karel Abraham dosáhl v kvalifikaci MotoGP až 23. času, což pro něj znamená start z osmé řady do nedělního závodu. Své nejrychlejší kolo zajel za 1:57,217, víc asi v možnostech jezdce a hlavně předloňské verze privátní Ducati nebylo.

Abraham i svůj kvalifikační pád připisoval tomu, že už jede na úplně hraně. „Dostal jsem na limit motorku a nevím, kde bych z ní mohl ještě něco vymáčknout. Boj o body, ve který jsem doufal, bude složitý a potřebuju, aby mi nahrály okolnosti. Závodní strategií asi bude trochu riskovat, ale samozřejmě, že mě štve, že se letos nemůžu dostat na lepší pozice," líčil český jezdec.

Nadšen byl ale úspěchem krajana Kornfeila. „Naprostá pecka. Historická pole position nejen pro Kubu, ale vůbec pro českého jezdce za třicet let existence českého okruhu. Určitě si nedělním závod Moto3 nenechám ujít, půjdu se i podívat na roštu, když tam Kornfeil bude stát první," usmál se Abraham.

Z pole position se těšil Ital Dovozioso a s ním v první řadě bude i lídr šampionátu Marc Márquez, kterého doslova v poslední vteřině ale porazil i největší rival v celkové klasifikaci Valentino Rossi.

Kvalifikace na brněnskou Grand Prix motocyklů
Moto3
1. Kornfeil (ČR, KTM) 2:07,981
2. McPhee (Velká Británie, KTM) +0,419
3. Ramirez (Španělsko, KTM) +0,445
4. Öttl (Německo, KTM) +0,464
5. di Giannantonio (Itálie, Honda) +0,492
6. Canet (Španělsko, Honda) +0,575
------
28. Salač (ČR, KTM) +3,138
MotoGP
1. Dovizioso (Itálie, Ducati) 1:54,689
2. Rossi (Itálie, Yamaha) +0,267
3. M. Márquez (Španělsko, Honda) +0,272
4. Lorenzo (Španělsko, Ducati) +0,349
5. Crutchlow (Velká Británie, Honda) +0,366
6. Petrucci (Itálie, Ducati) +0,514
-----
23. Abraham (ČR, Ducati) +2,528
Moto2
1. Marini (Itálie, Kalex) 2:02,244
2. A. Márquez (Španělsko, Kalex) +0,115
3. Pasini (Itálie, Kalex) +0,173
4. Oliveira (Portugalsko, KTM) +0,202
5. Schrötter (Německo, Kalex) +0,205
6. Bagnaia (Itálie, Kalex) +0,207

Reklama

Související témata: