Hlavní obsah

Freestylová exhibice poprvé předvedla salto na sněžném skútru

PRAHA

Bez největší české hvězdy Petra Kuchaře se v sobotu po roce znovu v pražské Sazka Areně představili motokrosoví závodníci, kteří se věnují takřka výhradně exhibičním skokům. Freestylová exhibice ale i bez zraněného Čecha nabídla dostatek adrenalinu, který bavil zaplněnou halu. Odpolední i večerní představení plné vysokých skoků navíc uzavřela salta se sněžným skútrem, ve večerním programu podobný trik přidal i jezdec na čtyřkolce.

Článek

Při neúčasti Kuchaře se největším miláčkem publika stal tradičně jeho tréninkový parťák Petr Pilát, přezdívaný "Pilník". Patnáctiletý jezdec v minulých letech ještě jezdíval se slabší motorkou i na menších nájezdech, ale letos už absolvoval celý program se staršími kolegy a jeho žluté pneumatiky létaly vysoko nad hlavami nadšených příznivců neobvyklého sportovního podniku.

Ovací se ale dočkali i jeho krajané Martin Kureň a Libor Podmol, stejně jako zahraniční jezdci, kteří se do Prahy vracejí velmi rádi a tvrdí, že zdejší exhibice patří k nejvydařenějším na světě.

Díky prostorné hale mohou jezdci provádět nejtěžší triky včetně divácky nejoblíbenějšího salta vzad, které ještě před pár lety skákalo jen pár vyvolených. Dnes jich už v odpoledním programu akrobaté vystřihli na tři desítky a nebyl nikdo, kdo by skok, při němž se jezdec na okamžik ocitne hlavou dolů, nepřevedl.

Exhibice se stejně jako před rokem odehrávala v duchu soubojů římských gladiátorů, z pozice moderátorů ji řídili Leoš Mareš a zraněný Kuchař. Odpolední souboj skončil remízou 2:2, ale diváky nejvíce nadchl při sólové exhibiční jízdě australský dobrodruh Robie Maddison, který v souboji týmů oblékl evropský dres.

Jeho trik, při němž se ve vzduchu s motorkou téměř otočí proti směru skoku a pak znovu zpátky, donutil některé slabší povahy v hledišti k zakrytí očí. Jenže zbytečně: Maddison skok zvládl a arénu opouštěl jako absolutní hrdina.

Nadšení vyvolalo i premiérové vystoupení čtyřkolky a sněžného skútru. Zatímco čtyřkolka po zkušebním skoku nechala svůj pokus o "back flip" na večerní exhibici, americký pilot se skútrem salto předvedl a hala bouřila znovu.

A večer se celá scéna opakovala, jen s tím rozdílem, že i čtyřkolka byla úspěšná. Svoje salto sice jezdec přetočil a po dopadu na zem ze stroje vypadl na záda, ovšem poté se postavil na nohy a ještě stačil udělat radost divákům, kterým naházel svou přilbu a další pomůcky. Na rozdíl od loňska naštěstí jiné pády nebyly k vidění a diváci se mohli soustředit na dokonale zpracované představení.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články