Hlavní obsah

Dluh za GP motocyklů v Brně půjde patrně z rozpočtů města a kraje

Brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS) a jihomoravský hejtman Bohumil Šimek (ANO) dnes po jednání s ministrem školství Robertem Plagou (ANO) připustili, že jim pravděpodobně nezbude jiná možnost než zaplatit ztrátu 31 milionů korun za letošní motocyklovou Grand Prix z veřejných rozpočtů. Plaga znovu zopakoval, že výše dotace od ministerstva ve výši 39 milionů korun je konečná a její výše byla určena podle pravidel pro přidělování dotací. Také uvedl, že není možné do budoucna garantovat výši dotace. Politici to řekli novinářům po trojstranném jednání.

Foto: Automotodrom Brno

Ilustrační snímek.

Článek

Letos dal na závody 20 milionů kraj, deset milionů město, 39 poskytlo ministerstvo a kolem 70 milionů bylo ze vstupného. Náklady však činily kolem 170 milionů, takže chybí 31 milionů.

Předchozí brněnský primátor Petr Vokřál (ANO) neustále živil naději, že pořádající Spolek pro GP ČR Brno, tvořený městem a krajem, nakonec peníze od ministerstva získá. To totiž dotaci snížilo kvůli některým nedostatkům v žádosti. Spolek proto podal žalobu na ministerstvo, kterou má řešit Městský soud v Praze.

Vaňková už před několika dny naznačila, že by mohlo být pro budoucí komunikaci vhodnější stažení žaloby. "S hejtmanem jsme kontaktovali advokátní kancelář zastupující Spolek. Dostali jsme základní informace a ještě se osobně potkáme a pak se rozhodneme, jak dále postupovat," řekla Vaňková. Poté by se měla uskutečnit další schůzka ve stejném formátu jako dnes. Plaga se k žalobě nevyjádřil, protože ji zatím ministerstvo nemá od soudu k dispozici.

Vaňková také uvedla, že bude s hejtmanem hledat možnosti, jak dluh vyřešit. Rozhodně však podle ní bude mít dopad do rozpočtu kraje a města. "Kraj má samozřejmě rezervu, ale je to i věc koaličních partnerů a budeme o řešení jednat," řekl Šimek.

Jak bude vysoká podpora brněnského závodu MS v příštích letech, podle Plagy říct s určitostí nelze a žádost o dotaci bude posuzovaná podle běžných pravidel. "Shodli jsme se, že Velká cena je významná sportovní akce, která si podporu zaslouží," uvedl Plaga.

Podle Vaňkové je dobře, že ministerstvo s podporou počítá, zároveň se však musí Spolek přizpůsobit tomu, že neví, kolik peněz v daném roce získá. Pro příští ročník má být výše podpory zřejmá nejpozději v únoru. "Musíme prověřit, jestli je ještě nějaká další možnost dotace, ale pravděpodobně ne. Žádost musí být pečlivě připravená, abychom dostali maximální možnou částku, a zásadním úkolem je podívat se na výdajovou a příjmovou stránku a hledat lepší možnosti financování," řekla Vaňková.

Spolek hodlá v nejbližších dnech zveřejnit, kdy začne předprodej vstupenek na příští ročník, který se na Masarykově okruhu uskuteční od 2. do 4. srpna. Půjde o čtvrtý ročník pořádaný Spolkem, s promotérem závodů mistrovství světa Dornou má dohodu na pořádání pěti ročníků.

Reklama

Související témata: