Hlavní obsah

Spolek pro Grand Prix Brno se asi zpozdí s první platbou Dorně

Brno

Spolek pořádající motocyklovou Grand Prix Brno se nejspíš zpozdí s první platbou promotérské společnosti Dorna, které má zaplatit za letošní závody mistrovství světa zalistovací poplatek přesahující 110 milionů korun. Platba první poloviny z celkové částky by se měla uskutečnit počátkem června, což se ale nestihne s ohledem na jednání kraje a města se státem o vyšší podpoře. Novinářům to dnes řekl hejtman Bohumil Šimek. Podle něj se však spolek města a kraje bude snažit zaplatit celý poplatek do začátku závodů, které se pojedou 4. srpna.

Foto: Sport.cz

Jakub Kornfeil.

Článek

Stát vyčlenil na letošní závody 39 milionů korun, ale spolek požaduje 65 milionů. Peníze má přijmout kraj, který je pak pošle spolku. Mimořádné zastupitelstvo kraje dnes mělo rozhodovat o přeposlání peněz, ale ministerstvo pro místní rozvoj vyplacení dotace pozastavilo kvůli dalším jednáním o navýšení podpory. Proto kraj dnes žádné usnesení ohledně Grand Prix nepřijal.

Podle Šimka situace zřejmě způsobí, že spolek nezaplatí včas první splátku. "První část platby měla být alokovaná v červnu a to se zřejmě nestihne. Jednáme ale s Dornou, abychom tento termín protáhli. Věřím, že se nám podaří zaplatit zalistovací poplatek do začátku samotných závodů 4. srpna," řekl Šimek. Podle něj se všichni snaží vyřešit situaci co nejdříve, aby Dorna mohla brát spolek jako seriózního partnera.

Foto: Sport.cz

Jakub Kornfeil během testů v Kataru.

Kraj zvýšil na letošní závody podporu z tradičních 20 na 25 milionů a Brno z deseti na 15 milionů. Stát dal však místo 65 milionů pouze 39, a proto politici z města a kraje začali mluvit o tom, že se letos pojede naposledy, přestože má spolek s Dornou smlouvu ještě na příští ročník.

Premiér Andrej Babiš (ANO) už dříve řekl, ať kraj a město najdou další peníze a bude možné jednat. Proto chtějí jak kraj, tak město vyčlenit každý dalších 2,5 milionu korun. Navíc společnost Automotodrom Brno, která vlastní okruh, se chce podílet na nákladech až do výše pět milionů korun, celkem se tedy nově podařilo najít deset milionů. Politici tak znovu požádali vládu, aby zvážila navýšení podpory na Grand Prix.

Závody loni skončily ve ztrátě 31 milionů korun. Náklady byly 170 milionů. Kraj dal tehdy 20 milionů, město deset, dalších 70 milionů vynesly vstupenky a 39 milionů dal stát, přestože spolek žádal 100 milionů. Největší náklady činí zalistovací poplatek přes 100 milionů, další jsou za pronájem okruhu a související služby.

Reklama

Související témata: