Hlavní obsah

Grand Prix v Brně je připravena, budoucnost závodu MS je ovšem nejistá. Kornfeil myslí na vítězství

Brno

Letošní Grand Prix ČR silničních motocyklů, která se pojede na brněnském Masarykově okruhu od pátku do neděle, je připravena. Další osud závodu seriálu mistrovství světa je však nejistý.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Čeští závodníci Karel Abraham (vlevo) a Jakub Kornfeil na tiskové konferenci v Brně.

Článek

„Dík patří všem, kteří se účastnili náročných jednání, která na poslední chvíli dobře dopadla. Byla ovšem neskutečně složitá. Zásluhu na tom, že jsme nakonec dostali pětapadesátimilionovou dotaci, má především ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová," tvrdí jihomoravský hejtman Bohumil Šimek. Jihomoravský kraj je společně s městem Brnem součástí Spolku pro GP ČR, který poslední roky jednu z nejvýznamnějších sportovních akcí na českém území pořádá.

Šimek věří, že víkendové závody opětovně prokážou, že Grand Prix do Brna patří. „A bude potřeba, aby hned začala jednání o financování závodu pro rok 2020. Pokud se nepodaří zajistit jistotu dlouhodobější finanční podpory ze strany státu, nebude v silách kraje ani města mistrovství světa na Masarykově okruhu do budoucna udržet. Ve světě je sedm okruhů, které o pořádání stojí," má zjištěno.

Konzultant pro MotoGP Miroslav Kafoněk, který zastupuje statutární město Brno, je stejného názoru. „Pro financování GP se musí najít stabilní model. Byla by strašná škoda přijít o tak významnou akci. Zvlášť když brněnská Velká cena patří každoročně mezi pět nejlépe hodnocených podniků šampionátu," prozrazuje.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Karel Abraham v rozhovoru s novináři před domácí Grand Prix.

Zájem o letošní Velkou cenu byl v předprodeji zhruba na úrovni loňského roku. „U pokladen Masarykova okruhu budou k dostání vstupenky jak na přírodní tribuny, tak i na tribuny sedadlové. Ceny víkendových vstupenek začínají na dvou tisících šesti stech korunách. Lístky Silver pouze na pátek a sobotu vyjdou na tisíc osm set korun," upřesňuje tajemník Spolku pro Grand Prix Adam Svoboda.

Od pátku do neděle budou moct motorističtí fanoušci využít k dopravě na okruh mimořádnou autobusovou linku 400, která bude odjíždět z brněnského Mendlova náměstí. V provozu bude vždy od 6:30 do 21 hodin. Interval mezi spoji bude přizpůsoben aktuální poptávce.

Foto: Sport.cz

Jakub Kornfeil během testů v Kataru.

Z českých jezdců má nejvyšší ambice Jakub Kornfeil ve třídě Moto3. „Loni jsem stál v Brně na bedně, v neděli bych to rád minimálně zopakoval. Nebo si raději polepšit. Netajím, že chci na Masarykově okruhu zvítězit. Udělám pro to maximum. Od pátečního rána, kdy začínají tréninky, se chystám jet naplno," říká odhodlaně.

Karel Abraham má v nejprestižnější kubatuře MotoGP o něco skromnější cíle. „V Brně jsem doma, moc se na závod těším. Před českými fanoušky chci aspoň pár bodíků rozhodně urvat," předsevzal si.

Reklama

Související témata: