Hlavní obsah

V Brně zapršelo. Kornfeil tak nemohl na mokru zrychlit a čeká ho těžká kvalifikační šichta

Když se Jakub Kornfeil v sobotu probudil a podíval z okna, tak pochopil, že předpověď počasí bohužel vyšla do puntíku. Na Masarykově okruhu ráno intenzivně pršelo, což vylučovalo na mokré dráze zlepšení pátečních tréninkových časů. Český jezdec tím ztratil šanci na přímou cestu hned do druhé kvalifikace Moto3, naopak jeho týmový kolega a krajan Filip Salač postupil rovnou do druhé části kvalifikace ze třinácté pozice.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Český motocyklista Jakub Kornfeil v tréninku na Grand Prix České republiky v Brně.

Článek

Na mokru jeli všichni o téměř deset vteřin pomaleji než v první tréninkový den. „Mně ten déšť nahrál, ale bylo důležité najít správné nastavení na vodu, protože přeháňka není vyloučena ani kolem třinácté hodiny, kdy pojedu kvalifikaci," uvažoval Salač.

Velká smůla potkala v pátek nejrychlejšího jezdce třídy Moto3 Gabriela Rodriga, jenž se při pádu zranil a nemůže v Brně pokračovat. Rodrigo si zlomil pravou klíční kost, utrpěl i zlomeninu pánve a okamžitě odletěl do Barcelony, kde bude operován.

Po potvrzení jeho absence kvůli zdravotnímu stavu se tak posouvalo celé pořadí do kvalifikace a Filip Salač tak postupoval místo původně čtrnácté pozice nakonec jako třináctý.

Zatímco mladý talent má před odpoledním bojem o pořadí na startu nedělní Grand Prix zajištěnou při nejhorším šestou řadu roštu, o téměř devět let staršího a zkušenějšího Kornfeila čeká pořádná kvalifikační šichta.

Už ve 12.35 h musí vyjet do první části, která ale trvá jen patnáct minut a český jezdec se potřebuje vejít mezi čtyři nejlepší, aby mohl jet i druhou kvalifikační část s elitní čtrnáctkou. „Věděl jsem, že když zaprší, bude pro mě sobota extrémně těžká. Jenže počasí ovlivnit nemůžu, takže nemá cenu si tím lámat hlavu. Když bude i kvalifikace na mokru, může se stát úplně všechno. Pokud nedopadne dobře, tak budu muset v neděli rychle vyletět zezadu, už jsem i takové závody jel," prohlásil odhodlaně 26letý český motocyklista.

V MotoGP šlo přímo do druhé části kvalifikace, která začne ve 14.35 h, deset jezdců. Mezi nimi všichni favorité v čele s Márquezem, Doviziosem a z deváté pozice i Rossim. Karel Abraham ale od nich zůstal hodně vzdálen, i na mokru zajel 21. čas, podobně jako v pátek na suché dráze. „Samozřejmě s umístěním nejsem spokojený, ale nechci být negativní. Spiš jsem otevřený tomu, že dokážu zajet tak, abych si v neděli otevřel potřetí v sezoně cestu do bodované patnáctky," naznačil Abraham.

Reklama

Související témata: