Hlavní obsah

Český talent má titul, trofej mu těsně unikla, teď jde proti esům doma

Stává se hitem domácí scény, z oválů čerstvě má evropský juniorský titul, Zlatá přilba SNP ve slovenské Žarnovici mu těsně unikla, další konfrontaci Jana Kvěcha se zahraničními plochodrážními esy nabízí domácím fanouškům nedělní 51. ročník Tomíčkova memoriálu (od 16:00). A nejen to.

Foto: Sport.cz

Jan Kvěch

Článek

Startovka je hotová. V bleskovém tempu se rodilo složení jezdeckého pole i přípravy závodu, o jehož termínu rozhodli pořadatelé teprve před necelými dvěma týdny.

Kontinuita tradičního podniku, který býval většinou pondělní odvetou z pardubickou Zlatou přilbu, zůstane zachována. I přes rekonstrukci stadionu. Její pozastavení umožnilo nalézt důstojný termín pro letošní ročník.

Foto: Robert Procházka

Ilustrační foto.

A dorazí nakonec i pozoruhodná účastnická sestava. Chris Holder, mistr světa z roku 2012, představí i svého mladšího bratra Jacka. Dán Niels-Kristian Iversen je zase dlouholetým účastníkem seriálu Grand Prix, momentálně mu v tomto ročníku patří deváté místo.

Kvůli vyřazovacím bojům v Polsku bude scházet aktuálně nejlepší Čech Václav Milík. „Prostor tak dostanou mladší. Vedle Kvěcha i Petr Chlupáč, Ondřej Smetana či Zdeněk Holub," uvedl Pavel Ondrašík, sportovní ředitel pražské Markéty.

A dojde vlastně i na odvetu za Zlatou přilbu. I když za tu slovenskou. Nenápadný talent Kvěch může vrátit porážku ze žarnovického finále Slovinci Matiči Ivačičovi. Dorazí i Švéd Linus Sundström či Fin Tero Aarnio.

„Naši kluci jdou nahoru, takže není důvod, proč by nemohli uspět i proti těm velkým jménům," soudí o českých nadějích bývalý závodník a dnes jeden z organizátorů závodu Tomáš Topinka.

Jednapadesátý ročník závodu vstoupí do historie premiérou systému. „Když už máme jiný termín, chtěli jsme zkusit novou formu závodu," vysvětluje Ondrašík pro speedwaya-z.

Novinka je obdobná, jako je formát závodů mistrovství Evropy jednotlivců. Po dvaceti rozjížďkách postoupí přímo do finále dva nejlepší, zatímco pro další čtyři se bude pořádat tzv. poslední šance. První dva v jejím cíli se promění ve finalisty. Závěrečná jízda se tedy na rozdíl od minulých let nepojede v pěti účastnících.

Foto: archiv Petra Piláta

Ilustrační foto

Připraven je doprovodný program. K vidění má být freestyle motokrosová show, kterou obstarají bratři Podmolové.

Reklama