Hlavní obsah

Bitvy plochodrážníků gradují, Praha uvidí drama

PRAHA

Víkend plný ostrých soubojů a pádů má za sebou plochodrážní elita, v sobotu se ukáže v Praze. "Mají si kluci u nás co vracet," slibuje si další drama sportovní ředitel pražské Grand Prix Petr Ondrašík. Vrcholná světová soutěž plošinářských týmů vrcholila v sobotu v polském Leszně. "Bylo to neskutečně tvrdé, začali domácí, ostatní se přidali, ale Polákům titul nevzali," připomíná Ondrašík ostré tažení týmu ze země plošině zasvěcené za titulem.

Článek

Ale patnáctičlenná vybraná sestava v čele s lídrem Dánem Pedersenem se vrací k individuální sérii. Nikdo nechybí, ač po sobotní týmové řežbě pokračovaly ostré bitvy i v neděli při polské lize. "Američan Hancock dokonce musel do nemocnice, ale tomograf žádné vážnější zranění hlavy neodhalil, pády přestáli i mistr světa Crump a Jonsson," počítá Ondrašík s kompletní sestavou, kterou doplní česká divoká karta Luboš Tomíček a náhradníci Josef Franc a Matěj Kůs.

Zvýšené obavy o bezpečnost jezdců mají na Markétě nejen kvůli divokému minulému víkendu, ale vzhledem k  letošnímu tragickému úmrtí jezdce pořadatelského Olympu Michala Matuly v Polsku. Na ploché dráze letos zahynul i Švéd Kenny Olsson. Ale Praha má pro závod GP k mání nafukovací ochranné vaky u mantinelů. "Vše už se chystá," říká Ondrašík.

Poslední závod GP v britském Cardiffu vyhrál domácí Harris. Na pražské Markétě  loni triumfoval Dán Andersen, v letošním pořadí zatím čtvrtý muž klasifikace. Mezi favority závodu, který je v seriálu Grand Prix již rekordních jedenáct sezón za sebou, bude patřit i Australan Crump, obhájce titulu mistra světa. V Praze vyhrál v letech 2002-2004 třikrát za sebou.

Organizátoři soudí, že díky novému povrchu na dráze může padnout i Hancockův rekord trati z premiérové pražské GP v roce 1997 (62,4 s). "Na dráze je nový materiál, může to být hodně rychlé. I kvůli tomu, že seriál začíná gradovat," soudí Ondrašík. Průběžné pořadí GP vede Dán Nicki Pedersen před Leighem Adamsem z Austrálie. "Ale při letošní nebývalé vyrovnanosti s tím i ti vzadu při zlomu seriálu do druhé poloviny můžou ještě něco udělat," čeká neskutečnou bitvu Ondrašík.

Grand prix ČR
28. 7. v 19 h v Praze. Hvězdy: Pedersen, Hancock, Crump. Česká divoká karta: Tomíček

Reklama