Hlavní obsah

Z MS silničních motocyklů zmizí slavné jméno Nieto

SEPANG

V příští sezóně mistrovství světa v závodech silničních motocyklů zmizí ze startovních listin slavné jméno Nieto. Po tomto ročníku totiž ukončí kariéru Španěl Pablo Nieto, syn třináctinásobného mistra světa Ángela. Osmadvacetiletý Pablo se po téměř deseti letech působení v šampionátu nejslabší kubatury do 125 ccm připojí k bratrovi Geletemu v managementu jeho současného týmu.

Článek

Pablo Nieto nikdy na úspěchy otce nenavázal. Zatímco Ángel Nieto je s 13 tituly z let 1969 až 1984 druhým nejúspěšnějším jezdcem historie po Giacomu Agostinim, Pablo si v kariéře připsal jediné vítězství v Grand Prix v roce 2003 v Estorilu. Jeho maximem v konečném pořadí byla šestá místa v letech 2002 a 2004. V aktuální sezoně bodoval jen ve třech z patnácti závodů.

Do roku 2004 startoval v seriálu i další člen motocyklového klanu Nietů, Ángelův synovec Alfonso (Fonsi), který byl úspěšnější než jeho bratranec. V roce 2002 se stal vicemistrem světa v kubatuře do 250 ccm, o tři roky později přestoupil do MS superbiků, kde mu letos patří čtvrté místo. Vloni zaskočil ve Francii za zraněného Oliviera Jacquea a odbyl si debut v královské motocyklové třídě MotoGP. Později se spekulovalo, že by se mohl do seriálu vrátit natrvalo.

Reklama