Hlavní obsah

Salač odstartuje v Jerezu opět z páté řady, Márquez nepojede

Jerez (Španělsko)
Aktualizováno

Filip Salač vyrazí i do druhého závodu mistrovství světa silničních motocyklů třídy Moto3 v Jerezu z páté řady. Osmnáctiletý český jezdec skončil v sobotní kvalifikaci na nedělní Velkou cenu Andalusie patnáctý, minulý víkend byl v této fázi o jednu příčku lepší. Svou snahu o rychlý návrat po zlomenině paže vzdal Marc Márquez a v MotoGP startovat nebude.

Foto: Marcelo Del Pozo, Reuters

Dopadne v zítřejším závodě Salač lépe než před týdnem? Ilustrační foto.

Článek

Salač se v pátek blýskl třetím nejrychlejším tréninkovým časem, ale v závěru dnešního třetího tréninku měl pád, při němž si pravděpodobně o zadní kolo své hondy poranil levé koleno. Po vyšetření dostal povolení pokračovat v Grand Prix a absolvoval první část kvalifikace, z níž díky třetímu času postoupil do rozhodující fáze pro 18 nejrychlejších.

V ní Salač obsadil patnácté místo s odstupem 1,229 sekundy za Japoncem Tacuki Suzukim, jenž získal pole position i ve třetím závodu sezony. Před týdnem mladý český jezdec po startu ze čtrnácté pozice Velkou cenu Španělska po pádu nedokončil.

Foto: Czech talent team

Český motocyklový závodník Filip Salač.

Také v MotoGP vyhrál kvalifikaci stejný závodník jako minule. Pole position získal Fabio Quartararo, jenž si v neděli dojel jako první Francouz od roku 1999 pro vítězství v královské třídě. Dnes člen satelitního týmu Yamahy porazil o 95 tisícin sekundy jezdce tovární stáje této japonské značky Mavericka Viňalese ze Španělska. Poprvé se do první řady na startu postaví dnes třetí Ital Francesco Bagnaia.

Pokus o senzační start několik dnů po operaci ruky nevyšel úřadujícímu mistru světa Marcu Márquezovi. Hvězdný Španěl si zlomil paži při havárii v nedělním závodu, v úterý se podrobil operaci, a protože se cítil relativně dobře, chtěl oproti původním předpokladům v Jerezu absolvovat i druhý závod. Osminásobný světový šampion se ještě v pátek na trati neobjevil, dnes však absolvoval oba tréninky. Do kvalifikace už ale Márquez nenastoupil a jeho tým uvedl, že nebude riskovat a nenasadí ho ani do nedělního závodu.

Úspěšný dnes nebyl ani druhý z bratrů Márquezových ve stáji Repsol Honda Álex. Loňský mistr světa Moto2 měl v první kvalifikaci pád a odstartuje až z poslední 22. pozice. Na rozdíl od staršího sourozence by měl být zdravotně v pořádku.

Jakub Kornfeil byl stejně jako při svém debutu v kategorii elektrických motocyklů minulý týden poslední ve všech měřených testech. Do závodu nicméně dlouholetý jezdec třídy Moto3 odstartuje jako patnáctý z předposlední řady, neboť dva jeho soupeři porušili v kvalifikačním kole pravidla a byli odsunuti na konec roštu.

Kvalifikace na Velkou cenu Andalusie v Jerezu
MotoGP:
1. Quartararo (Fr./Yamaha) 1:37,007
2. Viňales (Šp./Yamaha) -0,095
3. Bagnaia (It./Ducati) -0,169
Moto2:
1. Bezzecchi (It./Kalex) 1:41,728
2. Lowes (Brit./Kalex) -0,037
3. Bastianini (It./Kalex) -0,117
Moto3:
1. Suzuki (Jap./Honda) 1:45,410
2. Ogura (Jap./Honda) -0,285
3. Rodrigo (Arg./Honda) -0,296
...
15. Salač (ČR/Honda) -1,229
MotoE:
1. Aegerter (Švýc.) 1:48,158
2. Ferrari (It.) -0,267
3. Tulovic (Něm.) -0,367
...
15. Kornfeil (ČR) -2,071

Reklama