Hlavní obsah

Márquez je po další operaci a přijde o MotoGP v Brně

Aktualizováno

Zraněný mistr světa královské motocyklové třídy MotoGP Marc Márquez nebude startovat ve víkendové Velké ceně České republiky v Brně. Španělský pilot se v pondělí musel podrobit další operaci paže, kterou si zlomil před zhruba dvěma týdny v Jerezu, a jeho tým Repsol Honda dnes oznámil, že na Masarykově okruhu nepojede. Obhájce loňského prvenství nahradí německý testovací jezdec Stefan Bradl.

Foto: David Clares, ČTK/AP

Hvězda MotoGP Marc Márquez.

Článek

Lékaři Márquezovi při nejnovějším zákroku vyměnili poškozenou titanovou destičku, která mu zraněné místo fixovala. V barcelonské nemocnici musí nyní šestinásobný šampion MotoGP strávit nejbližších 48 hodin a vzhledem k nedostatku rekonvalescence se po dohodě s týmem rozhodl českou GP vynechat. V Brně, kde Márquez ovládl nejsilnější třídu v letech 2013, 2017 a 2019 a v roce 2012 triumfoval i v Moto2, začne závodní program pátečními tréninky.

"Před třinácti dny se podrobil operaci a nyní se vrátil na operační sál," oznámil v prohlášení ošetřující lékař Xavier Mir. "První zákrok byl úspěšný, ale oproti očekáváním byla destička nedostačující. Zatěžování operovaného místa mělo za následek její poškození," vysvětlil operatér, proč musel být fixační prostředek vyjmut a nahrazen novým.

Foto: Marcelo Del Pozo, Reuters

Zraněného Marca Márqueze odnášejí zdravotníci do sanitky na nosítkách.

Sedmadvacetiletý Márquez podle všeho doplatil na snahu o brzký návrat na dráhu a nadměrné zatěžování poškozeného místa. "Musíme teď počkat 48 hodin, než bude možné znovu posoudit jeho zdravotní stav," konstatoval Mir. Nedlouho poté tým oznámil Márquezovu absenci. "Po heroickém návratu v Jerezu jen čtyři dny po operaci přijde Marc Márquez o závod v Brně," konstatoval tým Repsol Honda v prohlášení.

Márquez se zranil 19. července při zahajovacím závodě obnovené sezony poznamenané pandemií koronaviru. Při ošklivém pádu ve Velké ceně Španělska v Jerezu si zlomil pažní kost a při následné operaci mu lékaři místo zafixovali vedle titanové destičky i několika šrouby.

Už o následujícím víkendu měl Márquez v úmyslu startovat v dalším závodě v Jerezu. Dostal svolení i od lékařů a v sobotu se zapojil do dvou tréninků, ale bolest mu nakonec nedovolila nastoupit. Obhájce titulu ještě nezískal ani bod, v Brně bude o třetí vítězství za sebou usilovat francouzský pilot Yamahy Fabio Quartararo.

Reklama