Hlavní obsah

Utrápený Salač dojel v Brně poslední. Binder si k narozeninám nadělil historický triumf KTM

Brno
Aktualizováno

Na bodované příčky doma nemohl vůbec pomýšlet, pro Filipa Salače byla brněnská Velká cena utrpením a dojel na 25. místě jako poslední v Moto 3. Premiérový triumf kariéry slavil Ital Denis Foggia, Moto2 vyhrál jeho krajan Enea Bastianini a šokující výsledek na závěr přinesla MotoGP, kde se o historický triumf značky KTM v královské kategorii zasloužil Jihoafričan Brand Binder a sám sobě si přichystal krásný dárek k úterním 25. narozeninám.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Vítěz dnešního závodu třídy Moto3 Velké ceny ČR Dennis Foggia

Článek

Program na Masarykově okruhu zahájila nejslabší kategorie. I když startoval až z druhé řady, záhy se ujal vedení právě Arenas a ve třetím kole už měl téměř vteřinový náskok na smečku pronásledovatelů. Takové zběsilé tempo ale nemohl Španěl udržet, za ním to byl především vítěz kvalifikace Fernandez, kdo určoval svižný rytmus.

Utvořila se tak početná vedoucí skupina, na jejímž chvostu se držel i Salač. Český reprezentant vyrážel ze sedmé řady roštu a dobrým startovním manévrem se protáhl na 16. příčku, jenže pak začal klesat pořadím a po třetině závodu jel až na 24. místě. Navíc bylo zřetelné, že výkon jeho motocyklu není takový, aby mohl někoho předjet.

Vpředu se mezi tím utvořil vláček 11 jezdců, z nějž ale po nehodě vypadl Japonec Suzuki. Startovní pole pak nejčastěji vodili Italové Foggia i Arbolino. Tři kola před cílem ztratil po pádu šanci na úspěch Španěl Masia.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Teprv 19letý jezdec se poprvé radoval z vítězství v šampionátu

Salač měl problém s brzdami

Arenas si druhou příčkou v cíli upevnil náskok v čele MS už na 18 bodů. Salač, jenž měl v závěru časy o pět, šest vteřin horší než elita, nakonec dokončil brněnský závod s obří ztrátou 47 sekund až na 25. místě.

„Zrovna v Brně jsem nechtěl zajet předčasně do boxů, ale poměrně brzy mi v závodě začala vadnout brzda a s tím vůbec nešlo zrychlit," uvedl Salač.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Vítěz třídy Moto2 Ital Enea Bastianini

Italská hymna i v Moto2

Dění v Moto2 ovládlo z první řady startující trio. Enea Bastianini vedl prakticky od začátku a zopakoval minulý triumf z Jerezu a převzal tak pozici lídra v šampionátu. „Perfektně mi vyšel záměr, jak závod odjet. Vlastně jsem ho měl celou dobu pod kontrolou," řekl 22letý Ital.

S ním na stupně vítězů vystoupili po čtyřech letech Brit Lowes a vůbec poprvé v kariéře Američan Roberts vyrážející z pole position. Dosavadní lídr MS Japonec Nagašima v závodě, kde chybělo víc předjetí ve špičce, bral jen pět bodů za 11. místo v cíli.

Binder senzačním vítězem

Velikou senzací skončila královská třída MotoGP, přinesla totiž historický triumf značky KTM. Postaral se o něj letošní nováček této kategorie Jihoafričan Brad Binder z továrního týmu, který zjevně našel nejlepší obutí i nastavení při špatné přilnavosti už 12 let starého asfaltu na Masarykově okruhu.

„Těžko hledám slova, ale celý závod jsem se cítil neskutečně silný, protože motorka zafungovala úplně skvěle," řekl Binder, jenž v úterý oslaví 25. narozeniny. „Lepší dárek bych si nevymyslel," doplnil muž, jenž devět kol před cílem předstihl do té chvíle vedoucího Itala Franka Morbidelliho se satelitní yamahou a na jehož poctu zněla po 41 letech v Brně hymna JAR.

Zklamaný ale nebyl ani Ital, i pro něj bylo druhé místo kariérním maximem v MotoGP. „Start jsem měl úžasný. Když mě Binder doslova přeletěl, pochopil jsem, že by bylo moc riskantní držet jeho tempo, určitě by mě nevydržely gumy," tvrdil Morbidelli.

Třetí místo obsadil z pole position nečekaně startující Johann Zarco, jezdící s ducati v soukromém týmu Avintia na původním místě Karla Abrahama. Francouz se dostal na pódium, i když byl potrestán long lap penalty, protože jury ho při kontaktu s padajícím P. Espargarem označila za viníka. „Nevěděl jsem vůbec, že tam soupeř jede. Dlouho mi trvalo, než jsem dostal správný cit pro přední kolo, ale pódium po dvou letech je pro mě skvělé," usmál se.

Jeho krajan a dosud neporažený lídr šampionátu Quartararo sice vyrážel z první řady, ale cílem projel až sedmý. Přesto se udržel v čele MS. Úřadující vicemistr světa Ital Dovizioso skončil s továrním strojem Ducati jedenáctý. Úplně vyhořel tovární tým Repsol Honda. Alex Márquez bral jen bod za 15. místo. Bradl, náhradník za jeho zraněného staršího bratra Marka, dopadl ještě hůř.

Velká cena České republiky, závod mistrovství světa silničních motocyklů v Brně:
Moto3:
1. Foggia (It./Honda) 39:06,370
2. Arenas (Šp./KTM) -0,205
3. Ogura (Jap./Honda) -0,251
4. Antonelli (It./Honda) -0,381
5. McPhee (Brit./Honda) -0,509
6. R. Fernández (Šp./KTM) -0,808
...
25. Salač (ČR/Honda) -47,046
Průběžné pořadí (po 4 závodech):
1. Arenas 70
2. Ogura 52
3. McPhee 51
4. Suzuki (Jap./Honda) 44
5. Fernández 36
6. Foggia 32
...
19. Salač 8
Moto2:
1. Bastianini (It./Kalex) 39:13,926
2. Lowes (Brit./Kalex) -0,423
3. Roberts (USA/Kalex) -5,948
4. Marini (It./Kalex) -8,797
5. A. Fernández (Šp./Kalex) -9,392
6. Bezzecchi (It./Kalex) -10,306
Průběžné pořadí MS (po 4 závodech):
1. Bastianini 73
2. Marini 58
3. Nagašima (Jap./Kalex) 55
4. Lowes 46
5. Canet (Šp./Speed Up) 36
6. Martín (Šp./Kalex) 34
MotoGP:
1. Binder (JAR/KTM) 41:38,764
2. Morbidelli (It./Yamaha) -5,266
3. Zarco (Fr./Ducati) -6,470
4. Rins (Šp./Suzuki) -6,609
5. Rossi (It./Yamaha) -7,517
6. Oliveira (Portug./KTM) -7,696
Průběžné pořadí MS (po 3 závodech):
1. Quartararo (Fr./Yamaha) 59
2. Viňales (Šp./Yamaha) 42
3. Morbidelli (It./Yamaha) 31
4. Dovizioso (It./Ducati) 31
5. Binder (JAR/KTM) 28
6. Zarco (Fr./Ducati) 28

Reklama

Související témata: