Hlavní obsah

Světový šampión ve freestylu Podmol ozdobí sobotní show v Brně

BRNO

Motocyklista Libor Podmol se poprvé po zisku titulu mistra světa ve freestylovém motokrosu představí českým fanouškům. V sobotu bude startovat na akci Freestyle Motocross Race v pavilonu B na Brněnském výstavišti.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Freestylový motocyklový závodník Libor Podmol

Článek

Dalšími hvězdami budou jiný účastník mistrovství světa Ital Massimo Bianconcini, jeho krajan Ivan Zucconi a Němec Kai Haase. Se zahraniční konkurencí změří síly Zdeněk Fusek, Ondřej Záruba, František Máca a teprve jedenáctiletý Matěj Česák. Chybět budou nemocný stavitel trati Petr Kuchař a dlouhodobě zraněný Petr Pilát.

Po loňské premiéře na Brněnském výstavišti pořadatelé přemístili akci do pavilonu B, který bývá dějištěm tenisových zápasů v Davisově poháru a Fed Cupu. Ke změně je vedla větší výška stropu, který nyní činí 20 metrů. Při loňské show totiž motokrosaři v nižším pavilonu V létali nebezpečně blízko u stropu. "Bude to pro nás určitě lepší pocit než před rokem. Tehdy jsme létali těsně pod střešními trubkami. Nebylo to nic příjemného," uvedl na dnešní tiskové konferenci Podmol.

Přes 800 kubíků zeminy

Do hlediště na mobilních tribunách se vejde téměř 3000 diváků. Z toho budou dvě třetiny na sedadlech kolem tratě a zbytek na horní galerii. Pořadatelé navezou na trať zhruba 800 kubíků zeminy. "Při freestylové exhibici je stavba trati, na rozdíl od superkrosu, náročnější na doskocích," uvedl organizátor Jan Juřička.

Na jezdce čeká soutěž ve čtyřech atraktivních blocích v pořadí Best Run (nejlepší jízda), Best Trick (nejlepší skok), Speed and Style Race (kombinace freestylového a superkrosového závodu) a nesoutěžní Jam Train (společné vystoupení všech jezdců). Další atrakcí je účast Španěla Carlose Huga Arriazua se čtyřkolkou, na které předvede i salto vzad.

"Bianconcini, Haase i Máca asi budou na superkrosové trati rychlejší. Já budu muset více spoléhat na trochu lepší triky. Bude záležet na hodnocení rozhodčích. Hlavně chceme pobavit diváky i sami sebe," řekl Podmol, který chce předvést svoje největší skokové speciality, z nichž vyzvedl tsunami backflip. "Je to stojka s motorkou, kterou ještě dělám vzhůru nohama," uvedl.

Reklama

Související témata: