Hlavní obsah

Foto zraněného Adamse povezou plošináři na vestách. Ať mu pomůže zázrak, přeje si Erban

PARDUBICE

Čtyři Zlaté přilby v minulosti sám vybojoval, zařadil se mezi legendy slavného plochodrážního závodu a zase bude u toho, i když jen symbolicky. Australan Leigh Adams je po zranění na terénní motorce ochrnutý. Jeho fotografii budou mít jeho následovníci při víkendovém boji o cennou trofej na vestách, které pak coby tradičně cenný sběratelský artikl budou součástí charitativní dražby.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Fredrik Lindgren (druhý zprava) ze Švédska bude jedním z favoritů, loni ve finále dojel druhý za Nickim Pedersenem a před krajanem Andreasem Jonssonem.

Článek

„Aspoň trochu se mu tak snažíme pomoci,“ říká Evžen Erban, šéf pardubického závodu. Sám má s podobnou situací dávné zkušenosti. Dodnes chodí jen o berlích.

„Je to paradox. Za celou plochodrážní kariéru si Adams snad jen naštípl zápěstí, a teď tohle,“ lituje Erban, který na slavný závod Adamse lákal ještě loni. Tehdy marně. A teď už se Australan, který mezitím ukončil kariéru, hned tak asi nesveze.

Co se přihodilo této ještě nedávné hvězdě? Lákal jej závod či spíše dobrodružství na enduro motocyklu, jízda z jednoho australského břehu vnitrozemní pustinou na druhou stranu kontinentu. Trénoval s přáteli. „A upadl někde na opuštěném místě ve vyschlém kamenitém řečišti,“ přibližuje Erban.

„A problém byl v tom, že ho našli snad až po pěti hodinách, kamarádi zjistili, že se asi něco stalo, vlastně až když se vrátili z tréninku domů,“ líčí Erban těžké chvíle bývalého jezdce, juniorského mistra světa. Mezi dospělými byl nejvýše druhý. Po skončení kariéry otevřel školu pro mladé závodníky. Začal mu jezdit i syn. Sám se nedokázal vzdát adrenalinu za řídítky. Jako mnozí další.A dopadl nedobře.

„Vím, co to pro Adamse je,“ soucítí Erban. Též ho potkal těžký úraz, ovšem ještě na plochodrážním speciálu. Vžívá se do situace zraněného jezdce toužícího získat zpět pohyblivost. „Já v tom mám dvaatřicetiletou praxi. Vím, že ta hybnost, která se vrátí do půl roku, je konečná, pak je hotovo, můžete věřit jen v zázrak,“ tvrdí Erban, ale zároveň netají obrovskou víru v medicinské pokroky.

Adams je na tom zdá se ještě hůře. „Je paradox, že během kariéry se mu nikdy nic vážného nestalo, jen naštípnuté zápěstí. A teď tohle, zlámané obratle, snad všechna žebra, ruku, nohu, propíchnuté plíce, otřes mozku,“ vypočítává Erban následky  červnové nehody. „Já pobyl v těžkém stavu tři čtvrtě roku, ale jsem teď soběstačný, jemu bych to přál taky,“ říká Erban.

Před závodem zažívá tradiční starosti s tvorbou početné startovní listiny. „Je to jako vždy. Ladí se to do poslední chvíle.“

Na startu 63. Zlaté přilby budou bývalí i současní aktéři Grand Prix
Švédsko: Lindgren, Lindbäck, Zetterström. Dánsko: Bjerre, Andersen, Británie: Harris. Polsko: Holta (zatím s otazníkem). Chybět určitě bude slavný Crump, chystá už předzimní stěhování z Evropy domů do Austrálie.
Česko zastupují: A. Dryml (i on stabilně jezdil GP), Kůs, Franc, Milík a další. Poslední domácí závodník byl ve finále slavného závodu už před šesti lety.
První jízdy závodu jsou na programu v sobotu odpoledne po skončení mistrovství světa juniorů, to začíná ve 12,30. V neděli je začátek programu ZP ve stejnou dobu.

Reklama