Hlavní obsah

V MS silničních motocyklů zahynulo od roku 1949 už 47 závodníků

Podle dostupných údajů zahynulo při mistrovství světa silničních motocyklů od prvního ročníku v roce 1949 již 47 závodníků. Nejvíce mrtvých si šampionát vyžádal v 50. až 80. letech, v 90. letech například zahynul jeden závodník. Loni podlehl svým zraněním v San Marinu Japonec Šoja Tomizawa, dnes zemřel po nehodě ve Velké ceně Malajsie italský jezdec Marco Simoncelli.

Foto: Simone Rosa, ČTK/AP

Lékaři odnášejí Šoju Tomizawu na nosítkách. Japonský motocyklista vázně havaroval v září 2010 v GP San Marina a svým zraněním následně podlehl.

Článek

Tři závodníci zahynuli také v brněnské Velké ceně, která byla součástí mistrovství světa v letech 1965-1982 a nyní je v seriálu od roku 1987. V závodě motocyklů do 350 ccm upadl 21. července 1969 na rozteklém asfaltu český jezdec František Boček. V bezvědomí byl s vážným poraněním hlavy převezen do nemocnice, kde druhý den ráno skonal. Německý sajdkárový spolujezdec Hans-Jürgen Cusnick nepřežil havárii sajdkáry 16. července 1972 a 3. září 1981 se obětí brněnského okruhu stal Francouz Alain Beraud. Ten upadl v závodě "dvěstěpadesátek" dvakrát a poraněním hlavy podlehl na nemocničním lůžku.

Motoristický sport zasáhla tragédie naposledy teprve před týdnem, kdy v závodu IndyCar v Las Vegas zahynul britský pilot Dan Wheldon, dvojnásobný vítěz slavného automobilového závodu 500 mil v Indianapolis.

Přehled smrtelných nehod v MS silničních motocyklů v posledních 20 letech:
1. května 1993 - Japonec Nobojuki Wakai (28) se při závěrečném tréninku na Velkou cenu Španělska v Jerezu srazil s neukázněným divákem a narazil hlavou do betonové zdi. Wakai utrpěl těžká zranění hlavy, kterým o den později v sevillské nemocnici podlehl.
19. dubna 2003 - Vážným zraněním, která utrpěl 6. dubna v zahajovacím závodu MS silničních motocyklů v japonské Suzuce, podlehl domácí závodník Daižiro Kató (26).
5. září 2010 - Japonec Šoja Tomizawa zemřel na následky vážných zranění, která utrpěl při pádu v závodě Moto2 během Grand Prix San Marina.
23. října 2011 - Ital Marco Simoncelli zemřel po nehodě ve Velké ceně Malajsie v závodu MotoGP.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Nečas gólem přispěl k výhře Caroliny, Kämpf zapsal asistenci

Hokejisté Caroliny dokázali ve čtvrtečním zápase NHL porazit Detroit na svém ledě 4:0. Jednou brankou se na výhře Hurricanes podílel i český forvard Martin Nečas. Jednu asistenci si připsal útočník David Kämpf, jenž pomohl Torontu k vítězství 5:1 nad Washingtonem.
NačítámNačíst další články